Bas Janssen: "De haven krijgt binnenkort een flinke klap door de Coronacrisis"

Bas Janssen: "De haven krijgt binnenkort een flinke klap door de Coronacrisis"

"Binnenkort zal de haven een flinke klap krijgen door de Coronacrisis," zegt Bas Janssen tegen BNR, “de schepen uit Azië doen er zo’n vier weken over om hier te komen. We krijgen nu door dat daar al 30 tot 40% minder afvaarten zijn. Dat gaan we in de komende dagen en weken merken.”

Wat we ook zien bij de raffinaderijen en droge bulkoverslag in onze grote industriehaven is dat de afname is weggevallen. Janssen: “Er wordt niet meer gereden, niet meer gevlogen, dus de tanks zitten mud- en mudvol.”

Ook de ferrydiensten en RoRo naar het Verenigd Koninkrijk leiden zware verliezen. Janssen: ”Hun passagierslijnen (Hoek van Holland – Harwich en andere lijnen) zijn in één keer weggevallen, dat komt keihard aan voor die sectoren. Andere sectoren gaan de klap misschien wat later merken. Maar dat de klap overal heel groot is, dat zullen we over een paar maanden gaan zien.”

Deltalinqs voert nauw overleg met verschillende partijen met als doel de haven zoveel mogelijk te laten doordraaien. Eén van de initiatieven vanuit de gemeente Rotterdam: uitstel van betaling van een aantal locale lasten. Tevens heeft het Havenbedrijf Rotterdam uitstel van betaling gegeven voor de havengelden om de cashpositie van de schakels in de keten iets comfortabeler te maken. Janssen: “Dit zijn goede signalen.”

Volledige interview met BNR