Masterclass 'ISPS/Cybersecurity'

Masterclass 'ISPS/Cybersecurity'

Op donderdag 31 augustus 2017 vond de Masterclass ‘ISPS / Cybersecurity’ plaats in samenwerking met onze buitengewone leden Legian en Bosch Energy and Building Solutions.

Op donderdag 31 augustus 2017 vond de Masterclass ‘ISPS / Cybersecurity’ plaats in samenwerking met onze buitengewone leden Legian en Bosch Energy and Building Solutions. Een actueel onderwerp en dat bleek uit het aantal aanmeldingen, deze was zodanig dat er die dag een extra sessie nodig was. Tijdens de Masterclass werd de fysieke beveiliging samengebracht met de digitale beveiliging, iets wat vaak nog gezien wordt als twee aparte werelden. Ruud Jongejan (Legian) en Niels van Doorn (Bosch Energy and Building Solutions) namen de deelnemers mee en lieten zien hoe deze werelden samengaan.

Veiligheid in de Rotterdamse Haven
Naast ontwikkelingen op het gebied van de ISPS-code, die ook steeds meer aandacht geeft aan Cybersecurity, werden de deelnemers geprikkeld om op een andere manier naar de veiligheid in de Rotterdamse Haven te kijken. Waar zaken als de menselijke veiligheid en milieu al jarenlang onder de aandacht zijn, is Cybersecurity inmiddels net zo belangrijk. Sterker nog, een ‘Cyber-dreiging’ kan ook invloed hebben op de andere gebieden van veiligheid.

Demonstratie
Een live-demo met een CCTV (Closed Circuit Televison) camera en een toegangscontrole systeem toonde aan hoe eenvoudig het kan zijn voor kwaadwillenden om toegang te krijgen. Hoewel de systemen goed te beveiligen zijn, blijkt dat als er geen eenvoudige maatregelen als een goed wachtwoordbeleid (en het vermijden van standaard wachtwoorden) of het fysiek en digitaal beveiligen van veldkasten genomen zijn, misbruik eenvoudig is.

Basis op orde
Uiteraard zijn er allerlei technische oplossingen voorhanden om de beveiliging te verbeteren. Deze bieden over het algemeen veel functionaliteit die niet altijd nodig is. Daarbij zijn deze oplossingen kostbaar in aanschaf en beheer, maar ook hebben ze weinig effect als er geen organisatorische maatregelen worden genomen. Over het algemeen valt te zeggen dat de gemiddelde organisatie in de Rotterdamse Haven hun beveiliging voor een groot deel kunnen verbeteren met een relatief kleine inspanning door een aantal basismaatregelen te nemen op zowel technisch als organisatorisch gebied. ‘Boost the Basics’.