Nieuw buitengewoon lid Anexo Energy stelt zich voor

Nieuw buitengewoon lid Anexo Energy stelt zich voor

Per 1 juli heeft Anexo Energy zich aangesloten als buitengewoon lid bij Deltalinqs. Deze nichespeler in de energiemarkt, gevestigd in het Westland, heeft de ambitie bedrijven in de haven te ondersteunen bij de energietransitie. Vandaag is het woord aan directeur Emile Croin: “We zijn geen grote speler, maar kunnen wel een belangrijke bijdrage leveren aan de opgave die er in de Rotterdamse haven ligt.”
30-6 Emile Croin.jpg

Het begint bij een goed gesprek
Anexo Energy maakt onderdeel uit van NV Juva Holding en heeft zo’n 100 mensen in dienst. Het bedrijf opereert in heel Nederland en heeft zijn oorsprong in de glastuinbouw. Croin licht toe: “Van origine hebben we veel kennis van de glastuinbouw, waar energie zowel een grondstof als kostenpost is. Het is een sector waar je heel veel kunt leren op het gebied van efficiëntie. Met de kennis die we hebben willen we echter een grotere bijdrage leveren en ook de industrie in de Rotterdamse haven van dienst zijn. We zien het daarom ook als onze taak om de energietransitie verder te brengen en kleine en middelgrote bedrijven daarbij te ondersteunen.” Qua ondersteuning biedt Anexo Energy een omvangrijk pakket. “Maar het begint allemaal bij een goed gesprek,” vervolgt Croin. “De opgave in de Rotterdamse haven is groot als het gaat om verduurzamen. We helpen bedrijven daarom eerst inzicht te verschaffen in hun huidige energieverbruik en proberen dan met elkaar te ontdekken waar de uitdaging ligt. Vervolgens helpen we bedrijven bij de uitvoering van hun ambities, waarbij we ook het onderhoud en beheer van de energiesystemen voor onze rekening kunnen nemen.”

Als een soort sleepboot
Lid worden van Deltalinqs lijkt daarom een goede match, denkt Croin: “Ik ben al langer werkzaam in de regio Rotterdam en ken Deltalinqs uit eerdere functies. De gedachte om lid te worden nam ik mee naar mijn huidige positie. Het laatste zetje was een presentatie van het Havenbedrijf Rotterdam, die ging over de energietransitie. We hebben namelijk unieke expertise in huis om bedrijven verder te helpen. We zijn niet groot, maar denken als het ware een soort sleepboot te kunnen zijn die de grote olietankers van koers kan laten veranderen. De grootste uitdaging van heel Nederland ligt in het havengebied en daar zijn wij nodig.” Inmiddels is Anexo Energy ook aangesloten bij het duurzaamheidsplatform Change Inc. Het past binnen de bredere strategie van Anexo Energy, die ook buiten de glastuinbouw zichtbaarder wil worden voor met name de industrie. Croin: “We zochten een platform om in dialoog te treden, waar we mee kunnen denken en onze kennis kunnen delen. We pakken niet gelijk groots uit, maar willen wel geregeld van de mogelijkheid gebruikmaken om presentaties te houden voor leden in het netwerk.”

Boodschap aan de leden
Croin: “De belangrijkste uitdaging in de energietransitie is het beschikbare technisch personeel, dat ik een erg onderbelicht thema vind. We komen in een situatie terecht waarin we de technologie en het geld hebben, maar niet de mensen om het uit te voeren. Het is een enorme uitdaging om voldoende medewerkers te vinden, die uiteindelijk de energietransitie gaan realiseren. Want dat zijn de echte helden van de energietransitie: de mensen in de uitvoering die de systemen installeren en onderhouden.”

Meer informatie?
www.anexo.energy, tel.: 085 - 002 36 00