Mobiliteitscentra en collegiale in- en uitleen werknemers

Mobiliteitscentra en collegiale in- en uitleen werknemers

Hoewel de Coronamaatregelen ieder bedrijf en iedere sector treffen zijn de gevolgen per bedrijf zeer verschillend. Sommige werken op volle toeren, andere doen slechts het hoogst noodzakelijk en er zijn bedrijven volledig stilgevallen.

Het verdeling van werk is door de crisis anders geworden en binnen het ene bedrijf zijn er daardoor medewerkers waar het werk is stil komen te vallen en bij andere bedrijven kunnen ze het werk nagenoeg niet aan.

Collegiale in- en uitleen van personeel is dan een oplossing. Medewerkers waar minder werk voor is binnen hun eigen bedrijf gaan tijdelijk aan het werk bij een ander bedrijf. Zonder wijziging van dienstverband. Het AWVN heeft hiervoor een modelovereenkomst opgesteld.

De laatste tijd zijn verschillende initiatieven ontstaan die ondersteunen bij de koppeling tussen vraag en aanbod van werk, ten tijde van de crisis. Voornamelijk zonder winstoogmerk. Enkele hiervan zijn:

  • Wij helpen elkaar is het mobiliteitscentrum voor de sector transport en logistiek op initiatief van TLN, VVT, FNV Transport & Logistiek, CNV Vakmensen, evofenedex, STL en het opleidingsfonds voor de sector SOOB.
  • Al eerder berichten wij over Rijnmond Werkt Door, het initiatief van de gemeente Rotterdam samen met andere gemeenten uit de arbeidsmarktregio Rijnmond, het UWV, Randstad en de sociale partners die zich verenigd hebben in het Werkbedrijf.
  • Het bedrijf Watertalent heeft op aanvraag van het Havenbedrijf van Amsterdam de site Havenspot opgezet. Een online arbeidsplatform zonder winstoogmerk, gericht op het werk in de haven.

Het behoud van werk en inkomen in de haven van Rotterdam bereiken we het beste in onderlinge samenwerking.