Meer regie op het SOG-stelsel

Meer regie op het SOG-stelsel

VCA eist dat medewerkers specifieke kennis en kunde moeten hebben om specifieke risicovolle taken en werkzaamheden in een risicovolle omgeving uit te voeren. De SSVV Opleidingengids (SOG) biedt instructies, trainingen en opleidingen om aan deze eis te voldoen.

Om incidenten te voorkomen, moeten medewerkers gekwalificeerd zijn om specifieke risicovolle taken uit te voeren. Denk aan gasmeten, herkennen van asbest of werken met een vorkheftruck. Medewerkers moeten ook gekwalificeerd zijn om werkzaamheden in risicovolle omgevingen te verrichten. Denk aan petrochemische installaties, bouwplaatsen of fabrieken. Instructie, training en opleiding zijn belangrijke instrumenten om de benodigde kennis en vaardigheden op te doen.

In de SOG hebben Deltalinqs en een aantal landelijke branches zoals VNCI, VNPI, VOMI en SIR beschreven welke instructies, trainingen en opleidingen zij voor welke risicovolle taken aanbieden. Alle bij de SSVV aangesloten branches kunnen van dit aanbod gebruikmaken. De opleidingen uit de SOG zijn een aanvulling op de reguliere beroeps- en VCA-opleidingen.

Klachtencommissie
De SSVV heeft dit jaar een klachtencommissie-onderzoek laten doen naar het functioneren van het examenstelsel van de SOG. Directe aanleiding hiervoor waren klachten van stakeholders over het examen Buitenwacht.

Afgelopen zomer heeft de klachtencommissie haar bevindingen gepresenteerd aan het SSVV-bestuur, die de aanbevelingen van de klachtencommissie heeft overgenomen. Zo dient het bestuur de regie op het SOG-stelsel te hernemen.

Kwartiermaker
Ongeveer een maand geleden is Ruud van Doorn (oud-CEO bij Bilfinger en tot voor kort voorzitter bij de VOMI) gestart als kwartiermaker SOG 2.0. Zijn opdracht: adviseer over hoe de SSVV weer regie kan pakken op het SOG-stelsel en breng in kaart welke opties er zijn om meer grip te krijgen op de kwaliteit van de SOG-opleidingen.

Een belangrijke eerste stap is het gesprek aan te gaan met de opdrachtgevende branches die het SSVV-bestuur hebben gevraagd het SOG-stelsel te beheren. In deze gesprekken zal onder meer aandacht worden besteed aan de verwachtingen over het stelsel en de manier waarop de betrokkenheid van de belangrijkste spelers kan worden vergroot.