Masterclass Bestuurlijke handhaving

Masterclass Bestuurlijke handhaving

Op 19 januari 2017 hebben de advocaten Remko Wijling en Frank van Ardenne de masterclass ‘De aard en de impact van bestuurlijke handhaving’ verzorgd.

Remko en Frank zijn verbonden aan het buitengewoon lid ‘van Ardenne & Crince le Roy Advocaten’ in Rotterdam. De advocaten van dit kantoor opereren dagelijks op het snijvlak tussen het bestuursrecht en het strafrecht.

Tijdens de presentatie bleek hoezeer bedrijven, die actief zijn in de haven, geconfronteerd kunnen worden met situaties waar toezicht en handhaving door toezichthouders overgaan in opsporing en vervolging (sfeerovergang). Zo werd ingegaan op de vraag wanneer er geen verplichting meer bestaat om mee te werken aan een verzoek van de toezichthouder om mededelingen te doen of om informatie en stukken te verstrekken. Verder werd stilgestaan bij de vraag wanneer in die fase gebruik van het zwijgrecht kan worden gemaakt en in welke situatie gebruik mag worden gemaakt van een advocaat. Ook de praktijk rond de wet Bibob bleek bij veel bedrijven vragen en ook zorgen op te leveren. Herkend werd de trend dat ondernemingen zich steeds beter moet wapenen tegen een overheid die “naming en shaming” steeds hoger in het vaandel heeft staan. Al met al een geslaagde masterclass die zowel voor als tijdens het napraten interessante discussies opleverde.