Havenwethouder Van Gils op bezoek bij EBS

Havenwethouder Van Gils op bezoek bij EBS

Op maandag 14 september heeft havenwethouder Arjan van Gils een werkbezoek gebracht aan European Bulk Services op hun terminal in de Europoort. Gastheer EBS had het bezoek, passend bij deze tijden, volledig COVID-19 proof ingericht. Het eerste uur vond het kwartaaloverleg met bestuursleden van Deltalinqs plaats, waarbij diverse actuele dossiers zijn besproken.

Het is vooral van groot belang om op het belangrijke stikstofdossier de komende maanden gezamenlijk met partners, zoals de gemeente Rotterdam, op te trekken om daar waar er nog beperkte stikstofruimte is in ons gebied, deze te kunnen gebruiken voor de realisatie van broodnodige investeringen. Verder kwamen actuele dossiers op het terrein van de stofoverlast in Hoek van Holland en het sjorren van kleinere containerschepen aan de orde. Hierbij werd door de Deltalinqs-delegatie de nadruk gelegd op zorgvuldigheid, een juiste afweging op basis van feiten en cijfers en het blijven voeren van nauw overleg.    

Daarna nam EBS-directeur Jan de Wit het woord en schetste voor de wethouder de belangrijke rol van HES-dochter EBS in de Rotterdamse haven. Op twee locaties slaat EBS in totaal zo’n 12 miljoen ton aan producten over, zoals agribulk, biomassa en mineralen. Begin jaren negentig ontstond EBS uit Kon. Fr. Swartouw, de GEM en Interstevedoring. Vanzelfsprekend kwamen bij de presentatie illustere havennamen als Frans Swartouw, Jacques Schouffour en Jan Rijsdijk voorbij. Voor de wethouder was dit een mooie kennismaking met het rijke verleden van de haven.

Er werd echter ook naar de toekomst gekeken. Tijdens een wandeling over het EBS-terrein in de Europoort maakte de wethouder kennis met de bouw van de nieuwe forse investering in opslagruimten voor agribulk (sojameel). Ook dit soort investeringen in over- en opslagfaciliteiten zijn cruciaal voor de toekomst van de Rotterdamse haven.