Haalbare tussenstappen naar een complete energietransitie

Haalbare tussenstappen naar een complete energietransitie

De energietransitie is één van de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen van deze tijd en leverde in januari veel goede voornemens op.

Kabinet, departementen, SER, brancheorganisaties en bedrijfsleven hebben ambities en geven er invulling aan. Deltalinqs Energy Forum helpt daarbij. En aangezien goede voornemens de meeste kans van slagen hebben wanneer ze in realistische tussenstappen worden verwoord, is ons programma daarop gericht.

Zo komt de complete energietransitie steeds weer een stukje dichterbij. De boodschap van Deltalinqs-voorzitter Steven Lak tijdens zijn nieuwjaarsspeech was: 'Geen toekomst zonder heden. Zonder bedrijvigheid geen toekomst'. Daarbij zijn de duurzaamheidsambities groot, ook binnen die bestaande bedrijvigheid.

De bedrijven in de Rotterdamse haven werken volop aan de transitie. De bewijzen daarvoor zijn ook in het binnenkort te publiceren jaarbericht van Deltalinqs Energy Forum terug te vinden. Een aantal mooie voorbeelden van recente datum is: de vergroening van Heineken’s transport tussen de Rotterdamse haven en Alphen aan den Rijn via emissieloos varen, LyondellBasell dat samen met grondstoffenbedrijf Suez een bedrijf opricht in circulaire kunststoffen, of het Nederlandse bedrijf Port-Liner dat elf volledig elektrische binnenvaartschepen gaat bouwen.

Dit past allemaal binnen de onvermijdelijke en toe te juichen overgang naar nieuwe manieren van werken, produceren en vervoeren – met behoud of zelfs versterking van economisch bestaansrecht.