Grote stappen in CO2-reductie Rotterdamse industrie

Grote stappen in CO2-reductie Rotterdamse industrie

In het recent verschenen Bilfinger Magazine vertelt Alice Krekt, programmadirecteur van het Deltalinqs Climate Program, meer over de waterstofplannen van het H-vision-consortium. Krekt: "We kunnen er bijna twintig procent van de Rotterdamse industrieopgave voor 2030 mee halen. Dat is veel voor één project!"

Bilfinger was nieuwsgierig naar het H-vision-plan dat door verschillende bedrijven in het Rotterdamse havengebied in samenwerking met Deltalinqs is ontwikkeld. Daarom interviewde zij Alice Krekt voor haar magazine. Zij legt hierin uit dat H-vision met een blauwewaterstoffabriek kiest voor een pragmatische oplossing waarmee grote hoeveelheden CO2 kunnen worden vermeden. Krekt: "De deelnemende raffinaderijen bewerken voorlopig nog ruwe olie tot basischemicaliën, maar willen bij dit proces de CO2-uitstoot stevig terugdringen. Van de raffinaderijgassen die als restproduct overblijven in het proces maken ze blauwe waterstof (met CO2-afvang en –opslag). Via dit project brengen we de waterstofeconomie op gang en banen we de weg vrij voor de productie van groene waterstof. De infrastructuur die voor deze fabriek wordt aangelegd, kan namelijk ook gebruikt worden voor groene waterstof."

Bilfinger Magazine is een uitgave van industriële dienstverlener Bilfinger, tevens lid van Deltalinqs. Lees het hele interview voor meer inzichten over waterstof en waarom het zo belangrijk is voor de energietransitie hier.