De overslag in de haven van Rotterdam is in een duikvlucht geraakt

De overslag in de haven van Rotterdam is in een duikvlucht geraakt

"Grote volle containerschepen, daar hebben we er nu even niet zo heel veel meer van”, zegt Bas Janssen in een interview met Frank de Kruif in het NRC. Wat twee maanden geleden al werd voorspeld, is zich nu aan het voltrekken. De haven van Rotterdam krijgt ongemeen harde klappen. Door een ingezakte wereldhandel loopt de haven miljoenen tonnen overslag van goederen mis.

Deze week verwelkomde Rotterdam de HMM Algeciras, de zoveelste in een lange rij recordschepen. Het nu grootste containerschip ter wereld liep in april van de werf in Korea en werd besteld toen er nog geen vuiltje aan de lucht was in de wereldeconomie. Nu het er is, is de stemming er niet naar om er veel feestelijke ruchtbaarheid aan te geven. Want de containeroverslag is in een paar maanden tijd met om en nabij een kwart teruggelopen.

Janssen ziet een wisselend beeld in de verschillende sectoren. De chemische industrie ‘draait redelijk door’, maar RoRo- en ferrybedrijven op het Verenigd Koninkrijk als Stena Line en P&O kwamen al heel snel in de problemen. Bij een kolenoverslag viel meer dan de helft weg. "De Duitse staalindustrie heeft zwaar teruggeschakeld. Bovendien is het mooi weer geweest, met veel zonnestroom, waardoor Duitse kolencentrales minder hebben hoeven draaien om bij te springen. Los van Corona hadden we nu ook weinig kolen gehad.”

Volledig NRC-artikel