Rotterdam brengt kansen van kleinschalige windturbines in beeld

Rotterdam brengt kansen van kleinschalige windturbines in beeld

Wat zijn de mogelijkheden van wind op dak en kleinschalige windmolens in Rotterdam? “Naar die vraag laat de gemeente Rotterdam onderzoek doen”, vertelt programmamanager Annemiek Luimes. “Belangrijk, want lokale opwek én gebruik van energie kan een rol spelen bij het verlichten van netcongestie.”

Wat was de aanleiding voor de gemeente Rotterdam om onderzoek te doen naar kleinschalige wind, zoals wind op dak?
“We hebben al een aantal keer het verzoek gekregen van initiatiefnemers om te helpen zoeken naar locaties waar zij wind op dak zouden kunnen realiseren. Op dit moment hebben we hiervoor vanuit de gemeente geen beleid. We weten eigenlijk ook nog weinig over de mogelijkheden en potentie. Daarom hebben we het bureau Bosch en Van Rijn gevraagd hier onderzoek naar te doen. Gedurende het traject popte ook de vraag op wat eigenlijk de potentie is van grondgebonden kleinschalige windturbines tot 1 megawatt. Die nemen we nu ook mee.

De onderzoekers kijken zowel naar de inpasbaarheid en opwekpotentie als naar de rol die we als gemeente kunnen spelen. Vervolgens kunnen we bepalen of we ook actief willen inzetten op kleinschalige windenergie. Bijvoorbeeld door beleid te maken of subsidies te bieden.”

Wat zijn de voordelen ten opzichte van hoge windmolens?
“Kleinere windturbines vragen minder ruimte en zijn daardoor mogelijk makkelijker in te passen in een stedelijke- of industriële omgeving. Daarnaast kan opwek met kleine windturbines voor bedrijven een mooie aanvulling zijn op zonne-energie, om zo jaarrond energieopbrengst te genereren. Zeker in tijden van netcongestie kan dit interessant zijn.”

Om wat voor windmolens gaat het?
“Het onderzoek richt zich op kleine windturbines voor op daken en zogenoemde midi-windturbines tot 1 MW met een tiphoogte van rond de 75 meter. We nemen verschillende turbinetypes mee. We verwachten dat wind op dak qua opbrengstpotentie voor bedrijven economisch niet interessant is, maar midi-windturbines zijn dat mogelijk wel.”

Zijn bedrijven zich voldoende bewust van de mogelijkheden?
“Of het kansrijk is om als bedrijf zelf windenergie te realiseren is natuurlijk van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld het type bedrijfsvoering, de ruimte die een bedrijf heeft, de energievraag en het financiële plaatje. We zien wel dat steeds meer bedrijven nadenken over mogelijkheden voor eigen opwek, maar vaak wordt dan alleen nog gedacht aan zonne-energie.”

Wanneer wordt het onderzoek afgerond?
“Naar verwachting rondt Bosch en Van Rijn het onderzoek in de zomer af. Vervolgens kan het interessant zijn om inzichten te delen met specifieke doelgroepen zoals bedrijven.”

Wat hoopt u dat bedrijven doen met de uitkomsten?
“Stel dat uit het onderzoek een aantal kansrijke locaties komt op bedrijfsterreinen, dan hoop ik natuurlijk dat bedrijven positief geprikkeld raken om de mogelijkheden verder te verkennen. De gemeente denkt daar dan uiteraard ook graag verder over mee. Maar het is bovenal aan bedrijven om zelf te bepalen of ze kleinschalige opwekking van windenergie de moeite waard vinden!”

Ook Deltalinqs is benieuwd naar de resultaten van het onderzoek, en de kansen van kleinschalige windturbines voor bedrijven. Doordat dit netcongestie kan verminderen is het dubbel waardevol om op in te zetten. Het onderzoek zal uitwijzen of het ook realistisch haalbaar is. Wij zullen erover communiceren via de gebruikelijke digitale kanalen en aanvullend mogelijk in de vorm van een bijeenkomst.