Webinar circulaire plastics met actuele overzichten subsidies en regelgeving

Webinar circulaire plastics met actuele overzichten subsidies en regelgeving

Hoe krijg je subsidie voor projecten die betrekking hebben op circulaire plastics? Wat is de stand van zaken in regelgeving in deze vorm van circulariteit, waar liggen de uitdagingen en wat is er nodig om deze op te lossen? Daarover werden leden van Deltalinqs bijgepraat tijdens een recent webinar.

"Het doel van het webinar was om onze leden en stakeholders te informeren over de subsidies en wet- en regelgeving rondom circulaire plastics", vertelt Eline van Krimpen, projectleider circulair bij het Deltalinqs Climate Program. "Een groot deel van onze leden is actief in het circulaire kunststoffenveld en voor hen is het creëren van een overzicht dan ook interessant en nuttig. Het webinar begon met een uitleg door de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) over de subsidies die zijn opengesteld voor initiatieven die betrekking hebben op circulaire economie, maar ook openstellingen die generiek en daarom ook beschikbaar zijn voor circulaire projecten. Dat zijn er heel wat, met als bijzonderheid dat op de dag voor het webinar – 21 november – de DEI+ werd opengesteld, een regeling die subsidie geeft op onder andere pilots om circulaire technologieën te testen. Daarnaast gaan de komende maanden nog een aantal andere regelingen open voor subsidies op circulaire kunststoffen."

Een overzicht van de bovengenoemde regelingen is te vinden op:

Ketensamenwerking
Daarna gaf Circular Plastics NL een interessante presentatie die dieper inging op een van de subsidieopenstellingen. Daarin zoomden zij in op de relevante programmalijnen voor de leden van Deltalinqs, inclusief voorbeelden van projecten binnen de keten van de kunststoffenindustrie. Want vorming van consortia en ketensamenwerkingen is een voorwaarde voor het indienen van een aanvraag. Vervolgens was er aandacht voor de uitdagingen in wet- en regelgeving. Invest-NL nam de deelnemers mee in de ontwikkelingen rondom de zogeheten 'Einde-afvalstatus'. Dit is een complexe uitdaging binnen het opzetten van een circulaire kunststoffenketen. Bij het verwerken van afval tot producten en grondstoffen vallen de bedrijven binnen de afvalwet- en regelgeving die geldt zolang een reststroom niet als grondstof wordt gezien. Dat zorgt voor veel (juridische) onzekerheid bij ondernemers en investeerders, die hierdoor geen investeringsbeslissingen kunnen nemen. Zonder een goedgekeurde verklaring Einde-afvalstatus is er geen markt voor de afvalverwerkingsbedrijven, omdat er geen juridische dekking is bij een eigen verklaring. Invest-NL werkt aan vijf oplossingsrichtingen hiervoor en hoopt dat een nieuw kabinet deze zo snel mogelijk in beleid kan omzetten.

Bijmengverplichting
Tenslotte kwam de 'competitie' tussen de energie- en de grondstoffentransitie aan bod. In de RED III staan bijvoorbeeld allerlei nieuwe regels voor een bijmengverplichting van hernieuwbare brandstoffen. Een vergelijkbare bijmengverplichting voor circulaire plastics is nu nog niet van kracht, waardoor de markt moeilijk op gang komt. "Al met al was het een nuttige en informatieve bijeenkomst", stelt Eline. "Leden stelden het op prijs om in korte tijd te worden bijgepraat over waar we nu staan in de grondstoffentransitie en welke subsidiemogelijkheden er zijn rondom circulaire plastics. Op 6 december volgt nog een masterclass over dit onderwerp door Plastics Europe en onze leden zijn eveneens van harte uitgenodigd om op 12 december een bedrijfsbezoek te brengen aan Pryme, een pyrolyse-producent in het Botlekgebied."

Terugkijken
Klik hier voor de presentaties. Het webinar is hier terug te kijken.