Verkiezingsdebat over kansen voor groene chemie

Verkiezingsdebat over kansen voor groene chemie

Groene chemie heeft de toekomst. Ook in het Rotterdamse havengebied zijn we daarmee volop bezig. Op weg naar een circulaire economie zijn nog wel wat hobbels te nemen. Zo is de markt voor gerecyclede en biobased kunststoffen nog klein. Het Deltalinqs Climate Program wil daaraan een impuls geven. Politici zien kansen. Dat bleek tijdens een verkiezingsdebat op het jaarevent van Groene Chemie Nieuwe Economie op 7 november.

Eline van Krimpen, projectleider circulair van het Deltalinqs Climate Program, bespeurde veel enthousiasme onder de aanwezige politici om de Nederlandse industrie sneller te helpen vergroenen. Verschillende sprekers gaven aan dit te willen doen door een bijmengverplichting voor gerecycled en biobased plastic, iets waar het Deltalinqs Climate Program het hartgrondig mee eens is.

Einde-afvalstatus
Tegelijkertijd is het een feit dat momenteel slechts vijf procent van al het plastic van recyclaat wordt gemaakt. Dat komt door de afvalregelgeving, die belemmerend is voor de circulaire economie. Gerecycled plastic wordt door de overheid nu nog vaak als afval bestempeld, waardoor het soms niet als nieuwe grondstof gebruikt mag worden. Bijvoorbeeld in verpakking van voeding. Eline herkent dit dilemma en is blij met de twee rapporten over Einde-afvalstatus die zijn aangeboden aan Jacqueline Vaessen van de Topsector Chemie en Gabriëlle Sogelée van het Ministerie van I&W. "Ik hoop dat dit snel leidt tot duidelijker en beter beleid, zodat bedrijven minder juridische hobbels hoeven te nemen bij het inzetten van afval als grondstof."

Opschaalbare alternatieven nodig
Deltalinqs deed in samenspraak met de provincie Zuid-Holland en het Havenbedrijf Rotterdam een klein jaar geleden een verkennende grondstoffenstudie, die Power2X uitvoerde. Uit het rapport 'a sustainable carbon future' blijkt dat er in de grondstoffenmix van de toekomst naast tweede generatie biomassa en plastics ook opschaalbare alternatieven voor olie nodig zijn.

Verslag
Aan het verkiezingsdebat deden vijf politieke partijen mee: VVD, GroenLinks-PvdA, BBB, D66 en CDA. Een uitgebreid verslag van het debat is te vinden op de website van Change Inc. Ook over het jaarevent is een uitgebreid verslag te vinden op hun website.