Deltalinqs faciliteert varende dienstverleners bij verduurzaming

Deltalinqs faciliteert varende dienstverleners bij verduurzaming

Verbinden, vernieuwen en inspireren. Het zijn drie kernwoorden in het Deltalinqs Climate Program (DCP), die ook terugkomen in onze inspanningen voor de varende dienstverleners. Deze groep ondernemers helpen we met verduurzaming van hun werk en hun vloot.

Tijdens een bijeenkomst voor varende dienstverleners in september werden ervaringen uitgewisseld. Projectleider klimaat Simone van Tongeren van het DCP is tevens voorzitter van de groep van varende dienstverleners. Zij vertelt daarover: "Twee jaar geleden waren er nog maar weinig deelnemers bij wie het onderwerp verduurzaming hoog op de agenda stond. Dat is in heel korte tijd veranderd. Een aantal kartrekkers vormde toen de groep. Mede dankzij een subsidie van de gemeente voor klimaataanjagers konden we dit doen vanuit het Deltalinqs Climate Program. Klimaataanjager Anne-Marie Spierings heeft mij gevraagd voorzitter te zijn."

Handen ineen
De varende dienstverleners vormen een zeer gevarieerde groep van organisaties, die als verbindende factor hebben dat zij binnen het havengebied van Rotterdam werken én duurzamer willen werken. Simone: "Je kunt hierbij denken aan overheidsorganisaties als Rijkswaterstaat, de Douane en Evides, maar ook aan bedrijven als de Watertaxi, de Waterbus, slepers, roeiers en loodsen. Het mooie is dat ze binnen deze groep absoluut niet bezig zijn met hun concurrentiepositie, maar vooral de handen ineen willen slaan om hun klimaatimpact te verlagen."

Elektrisch varen
Wat komt er dan zoal op tafel? "Bijvoorbeeld elektrisch varen", vertelt Simone, "waarbij de accu via walstroom opgeladen wordt en dit soort vaartuigen significant minder onderhoudskosten geven, omdat er veel minder draaiende onderdelen in een elektromotor zitten. Wel is het belangrijk om de juiste opleiding voor de monteurs en stuurmannen te bieden, want de motoren zijn heel anders. Hier werkt het Scheepvaart en Transport College bijvoorbeeld hard aan. Deltalinqs faciliteert de kennisuitwisseling en helpt hen hierbij. Hetzelfde geldt voor de uitbreiding van walstroom. Dat bedrijven hun ligplekken contractueel maar voor een beperkte tijdsduur kunnen huren, vormt soms een belemmering. Je gaat dan – begrijpelijk –  geen grote bedragen investeren in de aanleg van walstroom. Hierover zijn we dan ook met het Havenbedrijf Rotterdam in gesprek om tot een oplossing te komen."

Varen op waterstof
Nog een voorbeeld van een manier om de uitstoot te beperken, is de inzet van kunstmatige intelligentie om niet alleen je optimale vaarroute, maar ook je optimale energieverbruik te berekenen. Met andere woorden: waar kun je het beste vol gas geven en waar kun je het beste je schip even uit laten drijven? Daar zijn onder andere de roeiers (KRVE) en Boluda Towage druk mee bezig en over de eerste ervaringen zijn ze razend enthousiast.

Een ander punt van aandacht tijdens deze bijeenkomst was het bunkeren van waterstof. De Watertaxi heeft inmiddels – behalve elektrische schepen – een schip in de vaart dat op waterstof vaart en zij willen hun vloot graag uitbreiden met dit type emissieloze vaartuigen. Maar dan moeten er wél voldoende faciliteiten en capaciteit zijn om waterstof te tanken (bunkeren). Een belangrijk onderwerp, waarmee Deltalinqs de komende periode verder aan de slag gaat.