FLIE helpt FNSteel bij overstap op elektrische boilers

FLIE helpt FNSteel bij overstap op elektrische boilers

Kunnen wij onze aardgasboilers door elektrische boilers vervangen? Met die vraag meldde staaldraadbedrijf FNSteel zich onlangs bij het Fieldlab Industrial Electrification (FLIE), een initiatief van onder andere Deltalinqs.

FNsteel produceert staaldraad voor verschillende hoogwaardige toepassingen. Dat doen ze onder andere voor de auto-industrie en de machinebouw. Zij hebben voor de komende jaren de ambitie en strategie om hun CO2-uitstoot sterk terug te dringen. Zo wil FNSteel in 2025 25% minder CO2 uitstoten en in 2035 volledig aardgasvrij zijn.

Elektrificeren
Op korte termijn kan er heel snel verduurzaming plaatsvinden, door het elektrificeren van hun aardgasgestookte heetwaterboilers. Maar de vraag is of dat mogelijk is. Daarom klopten zij bij het FLIE aan. Het FLIE koppelde FNSteel vervolgens aan de energie-experts van BlueTerra. Zij deden onderzoek naar de bestaande processen en mogelijke verduurzamingsoplossingen.

Aardgas elimineren
De conclusie van deze studie is dat door een combinatie van directe elektrificatie en restwarmtebenutting het in principe mogelijk is om het gebruik van aardgas in het heetwatersysteem van FNSteel op een rendabele wijze grotendeels te elimineren. Een nieuwe draadopslagloods, waar de draadrollen geconditioneerd opgeslagen worden, kan het beste van vloerverwarming voorzien worden in plaats van ruimteverwarming. Dit is een efficiëntere manier van verwarmen.

Positief resultaat
Matthijs van der Schoot (Managing Director FNsteel): "Ik ben onwijs blij met het resultaat. Het is een goed rapport geworden. Ik ben dik tevreden over de samenwerking met Blue Terra. Een superbasis voor besluitvorming. Het project is ook heel snel van de grond gekomen door de samenwerking met alle partijen.” Shishir Sable (Manager Engineering & Energy FNsteel) vult aan: “En FLIE zorgde voor een soepele begeleiding. Altijd bereid om mee te praten. Ook de hulp tijdens het schrijven van het projectplan was erg fijn. Vervolgens was de hulp tijdens de subsidieaanvraag perfect."

Engineeringsstudie
FNSteel werkt momenteel in een engineeringsstudie de technische details uit. Naar verwachting kunnen zij eind dit jaar overgaan op de aanleg van de nieuwe systemen.

Over FLIE
FLIE is een gezamenlijk initiatief van Deltalinqs, FME, Port of Rotterdam, InnovationQuarter en TNO en wordt nauw ondersteund door de provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam en EFRO-subsidie.

Heeft jouw organisatie verduurzamingsambities en zou je graag de mogelijkheden van elektrificatie willen onderzoeken? Of lever jij een elektrificatieoplossing en wil jij in contact komen met eindgebruikers en andere belangrijke stakeholders? Neem dan contact op met het FLIE.