Neste en Airbus maken samen vaart met 100% duurzame vliegtuigbrandstof

Neste en Airbus maken samen vaart met 100% duurzame vliegtuigbrandstof

Neste en vliegtuigbouwer Airbus hebben onlangs de handen ineengeslagen om het gebruik van 100% duurzame vliegtuigbrandstof in de luchtvaartsector te stimuleren. Sustainable Aviation Fuel (SAF) is, na minder vliegen, anno 2023 dé oplossing om de uitstoot van broeikasgassen door vliegreizen te verminderen, zo menen beide bedrijven. Neste past momenteel haar bestaande bioraffinaderij in de Rotterdamse haven al aan voor de productie van SAF.

Vanaf eind 2023 kan Neste met de aangepaste raffinaderij 500.000 ton (zo’n 625 miljoen liter) SAF per jaar produceren. Daarnaast bouwt het bedrijf in Rotterdam aan een tweede raffinaderij waarmee ze de productiecapaciteit voor hernieuwbare brandstoffen de komende jaren in Nederland verdubbelt. Het gaat om een investering van ongeveer € 1,9 miljard. Als de nieuwe raffinaderij in 2026 gereed is, kan Neste in Rotterdam 1,2 miljoen ton SAF per jaar produceren. Voor het idee: dat is goed voor jaarlijks 20.000 vluchten van Amsterdam naar San Francisco met 100% SAF in de tanks.

Vaart maken
"Wij willen vaart maken met het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof", zegt Bart Leenders, executive vice president, investment management and execution bij Neste. Leenders is tevens ambassadeur van het Deltalinqs Climate Program. "Samenwerking met partners als Airbus, maar ook binnen het Rotterdamse Haven Industrieel Complex, is daarbij van cruciaal belang. Door onze kennis en expertise met Airbus te bundelen, kunnen we samen een flinke bijdrage leveren aan het opvoeren van de SAF-productie. Dat is namelijk een van de grootste uitdagingen op dit moment. Daarnaast gaan we samenwerken in de verdere technische ontwikkeling van SAF en om te helpen de toegestane hoeveelheid SAF te vergroten, want de regelgeving in de luchtvaart staat 100% gebruik nog niet toe."    

Om de productie van SAF te kunnen versnellen, kan regelgeving een belangrijke stimulans geven. De EU wil bijvoorbeeld vanaf 2025 het bijmengen van 2% SAF verplicht gaan stellen. Dat is volgens Bart Leenders een stap in de goede richting. "Het geeft investeerders ook enige zekerheid en die investeerders hebben we hard nodig om de luchtvaartsector te kunnen verduurzamen", zegt hij.     

Ambitie luchtvaartindustrie
"Om de ambitie van de luchtvaartindustrie - in 2050 netto nul koolstofemissies - waar te kunnen maken, moeten natuurlijk alle partners in de sector mee", zegt Bart Leenders. "Ook klanten, zoals de luchtvaartmaatschappijen die onze brandstof afnemen. Gelukkig zie je daaronder ook al voorlopers. Zo gaat KLM 0,5% SAF bijmengen voor vluchten vanaf Schiphol. Alle Airbus-vliegtuigen zijn nu al gecertificeerd voor het vliegen met maximaal 50% SAF. Er is dus veel ruimte om het SAF-percentage flink op te voeren de komende jaren. Via onze samenwerking willen we toewerken naar een certificering van 100% SAF."

100% hernieuwbaar
Neste MY Sustainable Aviation Fuel wordt voor 100% geproduceerd uit hernieuwbare afval- en reststoffen, zoals gebruikte frituurolie en dierlijk vetafval. Het gebruiken van SAF reduceert broeikasgasemissies tot wel 80% over de levenscyclus van de brandstof, in vergelijking met het gebruiken van fossiele vliegtuigbrandstof. SAF is goedgekeurd voor gebruik en wordt van tevoren gemengd met conventionele vliegtuigbrandstof. Het kan veilig en probleemloos worden gebruikt in bestaande vliegtuigmotoren en de brandstofinfrastructuur.