SmartPort Summit op 10 november in Ahoy

SmartPort Summit op 10 november in Ahoy

Waterstofhandel, e-fuels, data delen in de haven, het balanceren van het elektriciteitsnet: het komt allemaal aan bod tijdens de SmartPort Summit op 10 november in Ahoy. Net als een lezing door professor Derk Loorbach over de energietransitie als een complex, maatschappelijk veranderingsproces. Ook is er vanzelfsprekend tijd om te netwerken.

'Energie voor Transitie’ is het thema van de summit. De haven van Rotterdam is in transitie en staat aan de start van een grote ‘verbouwing’. Zo moet de haven omschakelen van traditionele brandstoffen naar groene alternatieven. Dit heeft impact op alle sectoren in de haven.

In de ochtend staan drie kennissessierondes gepland over specifieke onderzoeken van SmartPort. Een van de sessies gaat over HydrogenToBe, een onderzoek naar de geopolitieke en maatschappelijke implicaties van de internationale waterstofhandel voor Rotterdam, waar Deltalinqs als stakeholder bij betrokken is. Vragen die tijdens deze kennissessie aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: hoe belangrijk wordt waterstof voor de haven in de toekomst? En wat zijn de effecten van de huidige geopolitieke ontwikkelingen op de wereldmarkt van waterstof?

Tijdens andere kennissessies komen belangrijke vragen aan de orde als: ‘Op welke brandstof gaat de vrachtwagen van de toekomst rijden? En gaan we e-fuels importeren of kunnen we deze het beste zelf produceren? En wat betekent dit voor de logistieke operaties en processen?' Ook is er een sessie die antwoord geeft op de vraag ‘Wordt Rotterdam in de toekomst een productie of import haven?’ en zijn er kennissessies over nieuwe manieren om bodem en kades te beschermen tegen grote schepen en het delen van data.

Inspireren
Laat u tijdens het middagprogramma inspireren en motiveren door twee uitdagende sprekers: Derk Loorbach, directeur van DRIFT en hoogleraar sociaal-economische transities aan de faculteit Sociale Wetenschappen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Ayca Szapora, neurowetenschapper, cognitief psycholoog, zelf-realisatiecoach en bedrijfskundige met een Black Belt in Lean & Six Sigma.

Aan de slag
Voor een transitie is er collectieve actie nodig. Want alleen samen kunnen we deze omslag tot een succes maken. Daarom gaan deelnemers in de middag samen aan de slag om de collectieve acties voor de Rotterdamse haven niet alleen vast te stellen, maar er zelfs al mee te starten!

Kortom, de SmartPort Summit heeft een programma om niet te missen. Op deze website treft u alle informatie aan over dit event, hier kunt u zichzelf ook aanmelden.

Over SmartPort
SmartPort
is een kennishub, die allianties stimuleert, innovatief wetenschappelijk onderzoek financiert en zorgt voor openbare verspreiding van kennis. Het versnellen van innovaties in de transitie van de Rotterdamse haven is het doel. SmartPort is een not-for-profitsamenwerkingsverband van Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs, gemeente Rotterdam, de Erasmus Universiteit, Technische Universiteit Delft, TNO, Deltares en Marin.