Koole neemt energietransitie als uitgangspunt nieuwe organisatie

Koole neemt energietransitie als uitgangspunt nieuwe organisatie

Koole Terminals, deelnemer aan het Deltalinqs Climate Program, werkt zowel intern als extern aan de energie- en grondstoffentransitie en verduurzaming van bedrijfsprocessen. Program director Sanneke van der Kley: "In ons plan 'Koole 2.0' richten we onze organisatie opnieuw in, met de energie- en grondstoffentransitie als uitgangspunt."

Koole Terminals heeft zijn wortels in de eetbare oliën voor de voedingsindustrie. Het bedrijf staat bekend vanwege de ondernemersgeest die er heerst. De afgelopen jaren groeide Koole in opslag en blending van brandstoffen, door een serie overnames van terminals. "We willen nu van alle terminals echt één bedrijf maken", vertelt Van der Kley. "Tegelijkertijd willen we klaar zijn voor de toekomst en een wendbaar bedrijf blijven. Om dat vorm te geven hebben we het plan Koole 2.0 gemaakt. Daarin staan onderwerpen als operational excellence, customer excellence, asset integrity, procurement, sustainability maar vooral people & organization. Want je moet ook nadenken over welk type mensen je nodig hebt om de transitie te maken. Niemand weet precies wat er op ons afkomt in de energie- en grondstoffentransitie, dus je hebt mensen nodig die het leuk vinden om te werken in een constant veranderend bedrijf, mee te denken met klanten, nieuwe dingen durven te proberen en echt mee willen in de transitie. Dat is ook wat mij persoonlijk zo inspireert in dit bedrijf: we hebben hier echt de mentaliteit van 'waarom niet?' en 'let’s do it!' en we willen keihard werken aan een duurzamere bedrijfsvoering voor onszelf en onze klanten."

Biobrandstoffen
In het eigen bedrijf richt Koole Terminals zich - naast eenvoudige zaken als zonnepanelen en laadpalen - op het bedenken van alternatieven voor hun grootste 'uitstoters'. Van der Kley: "Zo vervangen we bijvoorbeeld gasgestookte stoomketels door restwarmte en e-boilers. Maar de grootste klimaatwinst zit ‘m in onze bijdrage aan de overgang van onze klanten op biobrandstoffen. Op dit moment zijn we al het grootste biobrandstoffen-opslagbedrijf van het Antwerpen-Rotterdam-Amsterdam-gebied. Daarnaast bouwen we bijvoorbeeld drie tankputten om waar voorheen stookolie werd opgeslagen naar opslagtanks voor biobrandstoffen. Maar we stoppen niet meteen met fossiele brandstofopslag. Onze klanten zijn vaak actief in zowel fossiel als biobrandstoffen en we willen hen liever helpen te verduurzamen dan hen de les te lezen."

Groene ammoniak
Op de eigen locaties van Koole Terminals zijn er ook verschillende technische oplossingen aangebracht voor een duurzamere bedrijfsvoering. "Op onze Botlekterminal hebben we een PID", vervolgt Van der Kley. "Dat is een Petrochemical Industrial Distillation unit, waarmee je afvalstromen kun destilleren en omzetten naar nieuwe brandstoffen. Daarnaast hebben we op verschillende terminals een aantal RTO’s: Regenerative Thermal Oxidizers, waarmee we retourdampen uit brandstofschepen innemen en in een gesloten systeem omzetten in energie. Recent hebben we grote stappen gezet om samen met onder andere het Noorse Horisont Energi een terminal voor de import van groene waterstofdragers te gaan bouwen."

Helpen omvormen
Over haar eigen motivatie vertelt Van der Kley: "Je kunt heel gemakkelijk vanaf de zijlijn de fossiele industrie bekritiseren, hoewel we allemaal hun producten gebruiken. Zelf voel ik me prettiger in mijn rol om de fossiele industrie van binnenuit te helpen omvormen naar een klimaatneutrale industrie. Ik vind het gaaf om daar, samen met de grote bedrijven, aan te werken. En samen met concurrenten, trouwens. De transitie vraagt van ons allemaal dat we de kaarten op tafel leggen: samen kom je verder."

Deltalinqs als verbinder
"Die verbinding zie ik ook terug in het Deltalinqs Climate Program", vervolgt Van der Kley. "Samen denken we na over hoe we op kunnen trekken in de energie- en grondstoffentransitie, met Deltalinqs als verbinder en moderator. Het Deltalinqs Climate Program brengt mensen met elkaar in contact die elkaar anders misschien niet gevonden zouden hebben. En ook de transitie blijft mensenwerk, waarbij het belangrijk is om over grenzen heen te denken en zoveel mogelijk bedrijven te laten samenwerken. Het Deltalinqs Climate Program zorgt ervoor dat meer mensen van elkaar weten waar ze mee bezig zijn en dat helpt de transitie vooruit"