Bezoek Springtij nuttig voor dialoog met industrie

Bezoek Springtij nuttig voor dialoog met industrie

"Als industrie moeten we ons beraden op het verhaal dat we vertellen, maar we moeten ons ook realiseren dat lang niet iedereen interesse heeft in ons verhaal, laat staan te overtuigen is van onze intenties,", dat is een van de conclusies die Deltalinqs-voorzitter Victor van der Chijs trekt uit zijn recente bezoek aan Springtij Forum.

Maar ook: "Als wij snel de juiste keuzes maken hebben wij in Rotterdam de kans om een voorsprong te nemen op de rest van de wereld."

Springtij Forum is een driedaags congres op Terschelling waar milieubeweging, ngo’s, bedrijfsleven en overheid elkaar ontmoeten. Met als doel: nieuwe samenwerkingsverbanden en oplossingen creëren om een duurzame toekomst te realiseren. Deltalinqs Climate Program en enkele partners hebben dit Forum al eerder bijgewoond. Voor Victor was dit de eerste ontmoeting met Springtij. Victor: "Ik had al langer de wens om Springtij een keer te bezoeken. Dit jaar greep ik de kans. Ik vind het belangrijk om als voorzitter van Deltalinqs niet in je eigen 'haven- en industriebubbel' te blijven zitten. Ik ben ervan overtuigd dat onze waarheid niet de enige waarheid is en was benieuwd naar de perceptie van de bedrijven in het Rotterdamse havengebied, buiten onze eigen kring. Het is goed als anderen ons een spiegel voorhouden. Wat dat betreft werd ik op mijn wenken bediend: Springtij is een bijzondere mengelmoes van zo’n zevenhonderdvijftig mensen, van hardcore milieuactivist tot vertegenwoordiger van de fossiele industrie. Daardoor heb je vanzelf bijzondere gesprekken."

Dialoog
Victor had van tevoren nagedacht over zijn doelen voor het congres: "Ik wilde, naast netwerken en van gedachten wisselen, ook een paar dingen toetsen. Doen we de goede dingen? Vertellen we het goede verhaal? En komt dat verhaal ook over? Daarover ben ik gaan sparren. Een van de dingen die mij opviel was dat niet iedereen geïnteresseerd is in de dialoog. Zo vond een groep deelnemers dat bedrijven met fossiele activiteiten Springtij niet meer mogen sponsoren. Terwijl het toch een heel goede plek is om juist het gesprek op te zoeken en bruggen te slaan, vind ik. Verder ervaarde ik wantrouwen ten aanzien van de industrie. Daarover maak ik mij zorgen. Ik denk dat het tijd is dat we ons als industrie beraden op ons verhaal, maar ons ook moeten realiseren dat lang niet iedereen interesse heeft in ons verhaal, laat staan te overtuigen is van onze intenties."

Voorsprong
We zullen ons dus steeds opnieuw moeten verplaatsen in het perspectief van de ander, vindt Victor. "We vertellen vanuit de industrie een erg technologisch verhaal, en benadrukken de mogelijke problemen. Terwijl de energie- en grondstoffentransitie een enorme maatschappelijke transitie is die voor iedereen gevolgen heeft, maar ook veel kansen biedt. Zeker in ons Rotterdamse haven- en industriegebied met de gunstige ligging aan de Noordzee en met een uitstekende infrastructuur en verbindingen met het achterland. Het werk dat het Deltalinqs Climate Program daarin doet is heel belangrijk. Als wij snel de juiste keuzes maken hebben wij in Rotterdam de kans om een voorsprong te nemen op de rest van de wereld."