Waterstof versterkt circulariteit in Rotterdam

Waterstof versterkt circulariteit in Rotterdam

Deltalinqs, AVR en Tronox slaan de handen ineen en onderzoeken de haalbaarheid van een 5 MW elektrolyser met verwaarding van de geproduceerde waterstof, restwarmte én zuurstof. Dit onderzoek, e-THOR genaamd, wordt uitgevoerd door TNO en gesteund door SmartPort en de Topsectoren Energiestudies. De resultaten worden in mei 2020 verwacht.

E-THOR (Electrolysis Technology for Hydrogen and Oxygen production in Rotterdam) heeft als doel de technische en economische haalbaarheid te onderzoeken van een 5 MW elektrolyser bij AVR en Tronox in de Botlek. Het project geeft ook een doorkijk naar opschaling richting 100 MW. Hierbij wordt rekening gehouden met mogelijkheden voor het verwerken van CO/CO2 uit restgas en mogelijk ook rookgas naar chemicaliën zoals methanol.

“Dit project geeft ons inzicht in onze elektrificatie opties,” aldus Hans Wassenaar van AVR, “wij kunnen eventueel later de CO2 uit afval gebruiken voor de productie van nieuwe chemicaliën.” Een ander bijkomend voordeel van de samenwerking tussen AVR en Tronox is de mogelijkheid zuurstof te verwaarden, aangezien Tronox dit gebruikt in hun productieproces. TNO berekent hoeveel impact dit heeft op de business case.

E-THOR is een van de projecten binnen het circulaire programma van het Deltalinqs Climate Program. Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met de projectmanager vanuit Deltalinqs, Natalya Rijk.