Tien jaar Rotterdam Energy Port

Tien jaar Rotterdam Energy Port

Er is de afgelopen tien jaar veel bereikt op het gebied van energietransitie in de Rotterdamse haven, nu is het tijd voor versnelling en opschaling. Dat is de conclusie van alweer de tiende editie van de Rotterdam Energy Port die op 6 november 2019 plaatsvond. Een korte terugblik.

"Aan ambitie ontbreekt het niet in Rotterdam", zegt wethouder Arno Bonte die het middagsymposium opent na een welkomwoord van dagvoorzitter Alice Krekt, programmadirecteur Deltalinqs Climate Program. Bonte: "Er gebeurt al heel veel en nu is het tijd om de ambitieuze plannen en concrete projecten te versnellen en op te schalen." Hij legt uit dat momenteel de laatste hand wordt gelegd aan het Rotterdams Klimaatakkoord, waarvan Bonte de contouren heeft geschetst. Twee belangrijke stappen uit de Klimaattafel Haven en industrie kan hij alvast verklappen. "We zetten in op forse elektrificatie en, voor hoge temperatuurprocessen, op waterstof. Daarmee gaan we naar minister Wiebes van EZK om met steun van het Rijk de nieuwe economie te ontwikkelen."

Klimaatonderzoeker Pier Vellinga blikt terug. Hij laat zien dat het zo slecht niet gaat als je kijkt naar de ambities van tien jaar geleden en dat we die doelstellingen nog kunnen halen. Wel moeten dan misschien de raffinaderijen dicht. Inge Janse roept in een column op tot een 'Elon Musk' van de haven, iemand die het gewoon doet. Marcel Galjee, directeur Energie van Nouryon, wordt ter plaatse genomineerd voor deze rol.

Ruben Beens, CEO BP Nederland, vertelt onder meer over het groene waterstofproject H2.50. Een project waarbinnen BP, Nouryon en Havenbedrijf Rotterdam samen de haalbaarheid van een waterelektrolyse-installatie onderzoeken. Beens roept op sámen de schouders eronder te zetten en elkaar te versterken. In discussie met Maarten de Hoog, directeur van de DCMR, wordt de mogelijkheid van wetgeving ter versnelling van de energietransitie besproken.

Een bijzonder inspirerend slotwoord komt van Ruud Sondag, CEO Eneco. "We hebben hier een ongelooflijk sterk industrieel cluster dat op een goudmijn zit met de Noordzee als bron van duurzame energie zo dichtbij." Ook hij roept op om samen lef te tonen en door te pakken.