Hoe aantrekkelijk is het werken in de (petro)chemische industrie?

Hoe aantrekkelijk is het werken in de (petro)chemische industrie?

Het afgelopen half jaar heeft een team van internationale studenten aan de Rotterdam School of Management (RSM) zich gebogen over de vraag: 'What is the perception of working in the Port of Rotterdam’s chemical industry and how is this perception driven? How can this industry attract more employees?'

Dit onderzoek gaf enkele interessante uitkomsten. Zo bleken vooral 'de sociale status' en 'de publieke perceptie van de industrie' de bereidheid van mensen om te werken in de (petro)chemische industrie in de haven van Rotterdam te beïnvloeden. Gedateerde stereotypen over het werken in de industrie als vuil en zwaar bleken nog steeds een negatieve invloed te hebben op de aantrekkelijkheid van het werken in de industrie. Ook een negatief publiek imago van de industrie bleek een grote invloed te hebben.

Opvallend was ook dat de studenten geen relatie vonden tussen de bereikbaarheid van de haven en het werken in de industrie. Het feit dat de haven moeilijker te bereiken is dan een werkgever in het centrum van Rotterdam bleek geen significante invloed te hebben op iemands beslissing om in de industrie te werken. Ook bleek het lastig om een relatie te vinden tussen de bereidheid om te werken in de chemische industrie in de haven van Rotterdam en de aandacht of zorg van respondenten voor het milieu.

Als resultaat heeft de groep een aantal aanbevelingen gedaan om de bereidheid om te werken in de (petro)chemische industrie te verhogen.

Elk jaar ondersteunt Deltalinqs een groep studenten van de RSM met hun onderzoek. Een link naar het onderzoeksrapport van deze groep vindt u hier.