Brexit: werkproces invoer veterinaire goederen

Brexit: werkproces invoer veterinaire goederen

Sinds 1 januari 2021 is het Verenigd Koninkrijk (VK) een derde land. Dit heeft gevolgen voor de import van veterinaire goederen. Deze goederen uit het VK moeten nu een veterinaire inspectie ondergaan op een daartoe aangewezen inspectiecentrum (IC). Hierdoor veranderen de regels en processen voor importeurs die veterinaire goederen vanuit het VK de EU binnenbrengen.

Ondanks de gezamenlijke inspanningen blijkt dat bij aankomst op de ferryterminal in veel gevallen geen D-conform verklaring beschikbaar is of dat geen afspraak is gemaakt met een IC om de veterinaire goederen te laten keuren, terwijl dit wel in het boekingssysteem van de ferryoperator wordt beweerd. Dit is ongewenst en vergroot een voor de NVWA onaanvaardbaar risico op 'doorgereden partijen'.

Om dit risico te voorkomen worden alle veterinaire zendingen uit het VK op dit moment door de Douane geblokkeerd op de ferryterminals. Alleen wanneer de vervoerder voor de betreffende zending een D-conform verklaring en een bewijs dat een keurafspraak op een IC gemaakt is kan overleggen, geeft de Douane de goederen vrij voor vervoer naar het IC.

Betrokken partijen werken gezamenlijk naar een situatie om met acceptabele waarborgen de logistieke verstoring weer te reduceren.

Meer informatie op: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/brexit.