Brexit: publicatie Border Target Operating Model

Brexit: publicatie Border Target Operating Model

De Britse regering heeft begin april de voorlopige versie van haar Border Target Operating Model (TOM) gepubliceerd. Voor nu is er nog veel onduidelijk over de definitieve invulling en consequenties van het TOM. Het definitieve Border Target Operating Model zal naar verwachting eind mei, begin juni 2023 worden gepubliceerd.

In de voorlopige versie van het TOM is aangegeven welke aanscherpingen te verwachten zijn aan de Britse grens:

  • Vanaf 31 oktober 2023 zijn de gezondheidsverklaringen en fytosanitaire certificaten voor de invoer in het VK van dierlijke producten, planten en plantaardige producten met een gemiddeld risico en voor de invoer van levensmiddelen (en diervoeders) van niet-dierlijke oorsprong met een hoog risico uit de EU verplicht.
  • Vanaf 31 januari 2024 worden checks op documenten en van risico-gebaseerde identiteits- en fysieke controles van dierlijke producten, planten en plantaardige producten met een gemiddeld risico en van levensmiddelen (en diervoeders) van niet-dierlijke oorsprong met een hoog risico uit de EU ingevoerd.
  • Vanaf 31 oktober 2024 is het voor exporteurs vanuit de EU verplicht om voorafgaand aan het vervoer naar het VK een veiligheidsverklaring (ENS) in te dienen.