Bied jonge havenmedewerkers perspectief op ontwikkeling!

Bied jonge havenmedewerkers perspectief op ontwikkeling!

Als het aan jonge havenmedewerkers ligt gaan beleidsmakers in de Rotterdamse Haven heel snel aan de slag met het creëren van meer ontwikkelingsmogelijkheden voor medewerkers.

Alleen dan kan een arbeidsmarktklimaat ontstaan waarin het hele havengebied aantrekkelijk blijft voor jongeren om in te werken.

Dat is de uitkomst van de Portalx-bijeenkomst die eind maart werd georganiseerd door Jong Haven Vereniging in samenwerking met *RISI. De hele avond gingen ‘jong’ en ‘oud’ in het Drijvende Paviljoen met elkaar in debat. Centraal in de levendige discussie stond het thema arbeidsmarkt en met name de toekomst daarvan. De huidige arbeidsmarkt wordt namelijk steeds krapper en het vooruitzicht is dat dit voorlopig zo blijft. Hoe kun je er dan voor zorgen dat de Rotterdamse haven een aantrekkelijk werkklimaat blijft bieden voor jongeren?

Aantrekkelijk blijven
Deelnemers waren aan de ene kant young professionals die werkzaam zijn in het Rotterdamse havengebied. CEO’s, DGA’s en HR-verantwoordelijken zaten aan de andere kant. Uit de discussie werd al snel duidelijk dat jonge mensen hun ontwikkeling van groot belang vinden. Opvallend daarbij is dat ze de mogelijkheid om carrière te maken belangrijker vinden dan een hoog salaris. Aan de andere kant bleken de HR-professionals proactieve investeringen in werknemers ook belangrijk te vinden. Ze beschouwen het als een investering in de sector en de meerderheid is daarom niet bang dat ze werknemers opleiden voor de concurrent.

Breed begrip
De young professionals vinden ontwikkeling overigens meer dan alleen het volgen van een opleiding of cursus. Ook bijvoorbeeld meelopen met een ervaren iemand, het toegewezen krijgen van een coach of het volgen van een traineeship vallen daar volgens hen onder.

Bedrijfscultuur
Daarnaast vinden jongeren een verandering van bedrijfscultuur ook belangrijk en dan met name de manier van leidinggeven. De gangbare opvatting ‘niet lullen maar poetsen’ moet om naar een vertrouwenscultuur, waarbij de soft skills van leidinggevenden heel belangrijk zijn. De jongeren hadden daarbij ook meteen advies voor de HR-professionals: "Geef bij vacatures niet alleen aan wat je moet gaan doen, maar vertel ook wat je gaat leren in de baan. Laat kandidaten een dagje meelopen of maak een filmpje over wat de baan inhoudt."

*RISI is het Rotterdams Initiatief voor Sociale Innovatie, een samenwerkingsverband van werkgeverskoepel Deltalinqs, Havenbedrijf Rotterdam en CNV Vakmensen.