Zijn algen de biobrandstof van de toekomst?

Zijn algen de biobrandstof van de toekomst?

Algen geschikt en betaalbaar maken als transportbrandstof. Dat is waar ExxonMobil al negen jaar aan werkt. Een recent wetenschappelijke doorbraak leidde ertoe dat een paar weken geleden een veldonderzoek is gestart.

ExxonMobil verwacht een flinke bijdrage te kunnen leveren aan het terugdringen van CO2-uitstoot door biobrandstof uit algen te gaan winnen. Het bedrijf heeft daarvoor een samenwerking met Synthetic Genomics. Samen hebben zij een onderzoeks-programma dat moet leiden tot de productie van 10.000 vaten algenbiobrandstof per dag in 2025. Dit onderzoek bereikt nu de belangrijke veldfase, na jarenlang fundamenteel biologisch onderzoek. In de veldfase zal moeten blijken of de technologie ook daadwerkelijk opgeschaald kan worden en hoe het commerciële traject eruit moet zien.

Doorbraak
In het afgelopen jaar kondigden ExxonMobil en Synthetic Genomics een doorbraak in hun algenonderzoek aan dat werd gepubliceerd in Nature Biotechnology. Dit onderzoek resulteerde in een gemodificeerde algenstam waarmee het oliegehalte kon worden verdubbeld zonder dat de algengroei aanzienlijk werd belemmerd - één van de grootste uitdagingen op weg naar een commerciële schaalbaarheid.

Hoe werkt het?
Daarom is het nu mogelijk een stap veder te gaan en het veldonderzoek te starten. ExxonMobil spreekt zelf over algen als een veelbelovende tweede generatie biobrandstof. Meer informatie over dit onderzoek én hoe je nu eigenlijk van algen brandstof maakt vind je op advanced biofuels en algae is heading to the farm.