Oproep na Glasgow-top blijft onveranderd: tijd voor actie!

Oproep na Glasgow-top blijft onveranderd: tijd voor actie!

Een krachtig nieuw Klimaatakkoord bleef uit in Glasgow, maar de landen werden het wel eens over de spelregels voor wereldwijde handel in CO₂-reductie. Dat akkoord geeft landen de mogelijkheid om nationale klimaatdoelen deels in het buitenland te halen. ‘Greenwashing’ door overheden ligt daarbij wel op de loer.

De Glasgow-top herbevestigde ook dat de opwarming van de aarde moet worden beperkt tot 1,5 graad ten opzichte van het pre-industriële niveau. Positief punt daarbij is, dat landen volgend jaar al met aangescherpte plannen moeten komen om dat te halen. Verder toonde Europa zich krachtig en consequent door met 100 miljard over de brug te komen om ontwikkelingslanden te helpen. Het door de EU gepresenteerde concrete Fit-for-55 pakket bood daarnaast voor velen inspiratie.

Wat ons wel is opgevallen, is dat niet alleen de Nederlandse overheid achterloopt met de klimaatdoelen, maar dit een internationaal verschijnsel is. De vraag is of er na het Glasgow-akkoord voldoende snelheid zal worden gemaakt. Deltalinqs heeft het akkoord dan ook met gemengde gevoelens ontvangen. Onze boodschap aan de Nederlandse overheid blijft onveranderd: het overheidsbeleid moet concreet worden en vooral gericht zijn op uitvoeren van de plannen in plaats van uitsluiten van oplossingen. De industrie geeft uitvoering aan de plannen en de plannen van de industrieclusters gaan zelfs verder dan het Nationaal Klimaatakkoord van 2019.

Alice Krekt, programmadirecteur Deltalinqs Climate Program: “Toen het Klimaatakkoord een feit was, zijn wij met onze leden, stakeholders en partners direct aan de slag gegaan. De projecten zijn in gang gezet, maar duidelijke wet- en regelgeving, de aanleg van nieuwe energie-infrastructuur en financiering van onrendabele toppen ontbreken helaas nog steeds voor een groot aantal projecten. Ik hoop dat de Glasgow-top een bijdrage heeft geleverd aan het erkennen van de urgentie en dat de overheid nu snelheid gaat maken, want 2030 is voor de industrie morgen. Het is tijd voor actie!”