Deltalinqs trekt aan de bel bij de Tweede Kamer over stikstof

Deltalinqs trekt aan de bel bij de Tweede Kamer over stikstof

‘De vernieuwing en verduurzaming van de Mainport Rotterdam stokt (ondanks de uitstekende uitgangspositie) door onder andere de stikstofproblematiek’. Dat schrijft Deltalinqs in een position paper dat naar de Tweede Kamer is gestuurd in verband met een tweetal stikstofdebatten deze week.

‘De Rotterdamse haven veroorzaakt nauwelijks stikstofdepositie (4% incl. industrie, transport én zeevaart), maar de vergunningverlening zit (zeker sinds de uitspraak over intern salderen!) feitelijk op slot. Dit terwijl de opgave voor de haven buitengewoon overzichtelijk is als we dit gebiedsgericht aanpakken (met natuurherstel in enkele duingebieden) en de jarenlange dalende trend qua stikstofdepositie voortzetten. Alleen zo ontstaat weer ruimte voor nieuwe vergunningen en kan de haven van het slot,’ volgens de ondernemersorganisatie.

Veel nieuwe projecten in de haven (nieuwe fabrieken, nieuwe opslagfaciliteiten, nieuwe steigers, etc.) zitten in onzekerheid door de stikstofsoap. Het gaat hierbij voor miljarden aan investeringsprojecten. Dat is extra triest omdat zeker veel nieuwe energietransitie-projecten gaan helpen om niet alleen CO2 te reduceren, maar ook stikstof. Bovendien is dit volgens Deltalinqs een enorm struikelblok voor het Nederlandse investeringsklimaat naast alle problemen die er al zijn (hoge stroomkosten, CO2-heffing, diverse ‘nationale koppen’, etc.)

Deltalinqs schrijft dat het momenteel onderzoekt om naar de rechter te gaan om de overheid te dwingen te zorgen dat wordt doorgepakt op stikstofreductie en natuurherstel, zodat de vernieuwing van de haven door kan. ‘Dit is van nationaal belang vanuit economische, geopolitieke en duurzaamheids-overwegingen’, aldus het position paper. 

Het recente startpakket stikstof biedt volgens Deltalinqs geen soelaas en brengt de verduurzaming en vernieuwing van de industrie eerder in een nog lastiger pakket. Onder meer de inzet van noodwetgeving moet worden overwogen om de vergunningverlening in Rotterdam zo snel mogelijk weer op gang te krijgen.