Bedrijven en overheden slaan handen ineen in aanpak vervuiling door plastic korrels

Bedrijven en overheden slaan handen ineen in aanpak vervuiling door plastic korrels

Bedrijven en overheden hebben een bijzondere samenwerking opgezet: de ‘Taskforce Clean Sweep Rotterdam’. De doelstelling van deze taskforce is het tegengaan van vervuiling door plastic korrels, poeders en vlokken (nul emissie) in de haven van Rotterdam. De samenwerking is het vervolg op een conferentie die in september 2020 is gehouden over dit onderwerp. De taskforce verbindt zich aan Operation Clean Sweep® (OCS), een convenant van kunststofproducenten om korrelverlies aan te pakken.

Aanleiding van de conferentie in september was de publiciteit die milieuorganisatie Plastic Soup Foundation zocht met de vondst van plastic korrels in het water en op de oevers in de haven van Rotterdam. Ann Geens, sitemanager van producent Ducor en voorzitter van de taskforce, erkent het probleem. “Ik moet eerlijk bekennen dat onze ogen zijn opengegaan. Er liggen in het Rotterdamse havengebied teveel losse pellets (korrels) op kades, bedrijfsterreinen en ook in het water. We pakken als Ducor dit probleem nu aan, maar dat moet natuurlijk veel breder gebeuren. Ik ben daarom erg blij dat we zoveel partijen in de hele keten bij elkaar hebben kunnen brengen. Alleen samen kunnen we dit probleem oplossen.”

Meer bedrijven
Deltalinqs is onderdeel van de vaste kerngroep van deelnemers aan de taskforce Rotterdam, samen met Havenbedrijf Rotterdam, PlasticsEurope Nederland, Ducor Petrochemicals, DCMR, LyondellBasell, Shin-Etsu, Huntsman, Rotterdam Polymer Hub en Rijkswaterstaat. De kerngroep heeft de eerste digitale bijeenkomsten gehad en werkt aan thema’s als bewustwording, handhaving, historische vervuiling en opruiming. In diverse werkgroepen worden in de komende maanden actieplannen rondom deze onderwerpen gemaakt en de bedoeling is dat zoveel mogelijk bedrijven en organisaties in de gehele keten zich aansluiten bij de taskforce.

Ook Deltalinqs roept haar leden op om deel te nemen. Bent u geïnteresseerd in deelname? Neem dan contact op met Carla Jong, beleidsadviseur milieu & duurzaamheid bij Deltalinqs (contactgegevens aan de rechterzijde).

Meer informatie over het Operation Clean Sweep® programma is te vinden op: http://www.opcleansweep.eu/.