Emissieloos varen verschijnt aan de horizon

Emissieloos varen verschijnt aan de horizon

Binnen acht jaar zullen de loodsen in de haven een knoop doorhakken over hun transitie naar emissieloos varen. Dat gaat niet vanzelf, en er is veel samenwerking voor nodig, vertelt Tjeerd de Vos, manager vlootbeheer van het Loodswezen. Daarom steekt hij graag zijn licht op bij anderen, onder andere binnen het Deltalinqs Climate Program.

"Het Loodswezen is een aparte wereld",vertelt Tjeerd de Vos. "Het draait er allemaal om dat wij ervoor zorgen dat er 24 uur per dag, zeven dagen in de week, altijd tijdig een loods aan boord is van de zeeschepen die de Rotterdamse haven aandoen. Daarbij komt dat de loodsen allen zelfstandig ondernemer zijn, verenigd in een corporatie. Het ondersteunende bedrijf Loodswezen BV, waar ik zelf werk, zorgt voor alle ondersteunende diensten én voor het vlootbeheer en de inkoop van schepen."

In stappen
De Vos geeft aan dat het loodswezen op zoek is naar technische oplossingen om emissieloos te gaan varen. "Maar dat moet in stappen. We beginnen met reduceren van uitstoot en daarbij hebben we hulp nodig. Daarom zijn we een samenwerking gestart met Damen Shipyards en maritiem onderzoeksinstituut Marin. Daarin werken we aan een op termijn emissieloze vloot. Damen is nu bezig met een roadmap daarnaartoe en brengt daarvoor onze vloot in kaart. Vervolgens zal Damen voor ons uitzoeken welke energiedragers het meest geschikt zijn voor onze vloot en welke regelgeving wij daarvoor moeten volgen."

Testvaartuig
"De meest veelbelovende technieken zijn nu nog in onderzoek", vervolgt De Vos. "Maar ik kan me voorstellen dat een tender op waterstof zal varen. Nu al zijn er motoren die op zowel waterstof als diesel werken. En een jol op elektriciteit of een swath op methanol of elektriciteit. Er zijn nu al bedrijven bezig met waterstof en methanol, en het plan is dat wij mogelijk een testvaartuig, een tender, ter beschikking gaan stellen om dergelijke technieken te onderzoeken. Maar het is allemaal nieuw voor ons, dus ons tempo hierin ligt niet hoog. We zouden best sneller willen gaan maar we hebben er simpelweg de capaciteit niet voor. Vandaar ook de samenwerking met Marin en Damen."

Van elkaar leren
In een nog breder verband spreekt Tjeerd de Vos binnen het Deltalinqs Climate Program met andere varende, dienstverlenende partijen als Rijkswaterstaat, Douane, de watertaxi, de slepers en roeiers en Havenbedrijf Rotterdam. "Aan de periodieke bijeenkomsten die het Deltalinqs Climate Program organiseert rond de verduurzaming van deze ‘varende dienstverlening’ hebben we heel veel", zegt Tjeerd. "Ik vind het prettig om daarbij aan te sluiten en te zien wat we van elkaar kunnen leren. Er is nog een weg te gaan, maar aan de andere kant zullen we wel binnen een jaar of acht moeten beslissen hoe we de transitie gaan maken. Want in 2050 moeten we emissieloos varen en een schip gaat wel twintig jaar mee. Dus in 2030 moeten we de knoop doorhakken. Nogmaals, we zijn een kleine organisatie dus hoe meer we kunnen aansluiten bij partners, hoe beter. Daarom ben ik blij met de verbindende rol van het Deltalinqs Climate Program."