Hendrik Veder: groot succes met circulaire megakabels

Hendrik Veder: groot succes met circulaire megakabels

De wortels van de Hendrik Veder Group – specialist in staalkabels en kabeltouw ­voor de maritieme en offshore-industrie en per 1 april 2021 lid van Deltalinqs – gaan bijna vijfhonderd jaar terug in de tijd. Tegelijkertijd is de organisatie volop bezig met de toekomst. Sinds een jaar heeft Hendrik Veder twee belangrijke troeven in handen die samen goed zijn voor substantieel hergebruik van materialen en een spectaculaire winstgroei.

"In de internationale offshore-industrie heb je meestal hijsmateriaal op maat nodig voor de bijzondere hijsprojecten. Zulke kabels maken wij bij Hendrik Veder", vertelt CEO Egbert Vennik. "Zeker de bijzondere kabels voor specifieke klussen zijn heel erg kostbaar. Toch werden deze kabels na gebruik veelal zomaar ergens neergelegd en soms zelfs vergeten. Na verloop van tijd heb je dan materiaal dat alleen nog schrootwaarde heeft. Dat moest anders kunnen, vonden we. Daarom ontwikkelden we als eerste ter wereld een asset managementconcept voor kabels."

Kabel huren
"Kortweg houdt het in dat bedrijven na gebruik hun kabel bij ons inleveren", vervolgt Vennik. "Wij zorgen voor inspectie, reparatie, keuring en certificering van de kabel. Die kun je dus zonder meer hergebruiken voor een ander project. Daarnaast zorgden we voor een database van al deze kabels. Wanneer een bedrijf waar ook ter wereld iets specifieks zoekt, dan kan het in onze database terugvinden of een van de klanten van Hendrik Veder zoiets ter beschikking kan stellen. Via ons systeem kunnen zij deze gebruikte kabel huren of kopen. Op deze manier stijgt het gemiddelde gebruik van zulke kabels van één of twee keer naar wel vijf of zes keer!"

Duurzamer en voordeliger
Het concept, dat een jaar geleden werd ontwikkeld, sloeg meteen enorm aan. "Begrijpelijk, want het mes snijdt aan twee kanten", vindt Vennik. "Het is een duurzamere keuze, want je zorgt voor de hoogste trede van recycling: volwaardig hergebruik. En het is een stuk voordeliger – tot wel zeventig procent – dan een hele nieuwe kabel laten maken."

Recycling
Een ander spoor waarop Hendrik Veder inzet is het recyclen van materiaal dat niet meer geschikt is voor volwaardig hergebruik. Vennik: "We doen dat met zowel stalen als synthetische kabels. Van het synthetisch materiaal wordt eerst granulaat gemaakt en vervolgens hergebruikt in bijvoorbeeld touwen die je tegenkomt op het hockeyveld of in de sportschool. Ook hier gaat ecologie hand-in-hand met economie: de opbrengst is vele malen hoger dan wanneer je het materiaal afdankt als afval."

Winstgevend
Vennik wil met Hendrik Veder echt een verschil maken in de verduurzaming van de maritieme en offshore-industrie. "Voor degenen die nog twijfelen of verduurzaming winstgevend kan zijn: in het coronajaar 2020 groeide onze omzet met 38% en onze winst met 90%."