Havenberoepen centraal bij McPort Event in EIC

Havenberoepen centraal bij McPort Event in EIC

Op woensdag 15 en donderdag 16 november vond in het EIC Mainport Rotterdam in Rozenburg het McPort Event plaats.

Ruim 1000 leerlingen uit de bovenbouw van vmbo/havo/vwo van 24 scholen uit de regio Rotterdam-Rijnmond bezochten de Rotterdamse haven en industrie om zich te oriënteren op vervolgopleidingen en beroepen. Belangrijk voor leerlingen, want er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om in de haven en industrie te werken.

Ter voorbereiding op het evenement brachten gastdocenten op school “de haven in de klas”. Zij bespraken de verschillende beroepen en loopbaanmogelijkheden. Bovendien werden vragen voorbereid die leerlingen tijdens het bezoek aan de haven wilden stellen aan medewerkers van bedrijven en opleidingen.

Leerlingen kregen tijdens Mc Port een programma aangeboden met verschillende onderdelen zoals een “Beroepen Challenge”. Dave van der Wal, entertainer en bekend van RTV Rijnmond, ging samen met de leerlingen in gesprek met verschillende medewerkers van havenbedrijven. Van proces operator tot roeier, van loods tot onderhoudstechnicus, beveiligingsmedewerker tot logistiek planner, IT, adviseur, manager, jurist, PR-medewerker enz. Zij vertelden allen over hun beroep. Zo kregen de leerlingen meer duidelijkheid welke beroepen in de haven hen aanspreken.

14 bedrijven uit de haven en industrie verleenden hun medewerking aan de beroepen- en opleidingenmarkt. Zij brachten voor de leerlingen de verschillende werkzaamheden in beeld. Medewerkers van de mbo-opleidingen van het STC (Scheepvaart en Transport College), het Techniek College Rotterdam ( samenwerking tussen Albeda en Zadkine), de Hogeschool Rotterdam, Rotterdam Mainport Institute, Inholland en de Erasmus Universiteit waren aanwezig om de leerlingen te informeren over de diverse opleidingsmogelijkheden en studies.

Daarna gingen de leerlingen zelf aan de slag met een groot aantal interactieve simulaties op de EIC havenexpositie. Zij werden door middel van een app op hun eigen opleidingsniveau over de expositie geleid. Ook konden de leerlingen aan de slag met een keuze uit de verschillende doe-activiteiten. Zoals een logistiek spel van DB Schenker, een chemieworkshop van het Techniek College Rotterdam over polair en apolair. Bij OTIB een “virtual reality” reis door de haven. Madscience zorgde voor een kennismaking met diverse chemische reacties met droogijs. In het EIC-Technolab een carrousel over het belang van onderhoud/maintenance van apparaten en installaties. Tenslotte konden de leerlingen bij Makerspace 3D modellen ontwerpen en een robot programmeren. 

Het McPort Event wordt georganiseerd door EIC i.s.m. met het bedrijfsleven ( de bedrijven en de opleidingsfondsen OTIB en OOM) en opleidingen in de regio Rotterdam en. Het bedrijfsleven ondersteunt McPort financieel waardoor de deelnemende scholen dit programma kosteloos aangeboden kregen. EIC is het Educatief Informatie Centrum voor de Haven en Industrie. Jaarlijks bezoeken ca. 23.000 leerlingen het EIC.