Agenda

Masterclass Slimme data en de grootste onderhoudsopgave ooit (Sweco/VO)

Masterclass voor de leden van Deltalinqs door ons buitengewoon lid Sweco samen met De Verkeersonderneming.

De komende 10 jaar gaat Rijkswaterstaat het hoofdwegennet fors op de schop nemen. Veel bruggen, tunnels en andere kunstwerken zijn gebouwd in de jaren ’60 van de vorige eeuw en zijn nu toe aan groot onderhoud. Daarnaast wordt onder andere de Blankenburgverbinding aangelegd en gaat de corridor A13-A16 op de schop. Ook de andere infra-beheerders zullen de komende jaren aan de infrastructuur werken. Bij een groeiende economie en groeiende mobiliteit zorgt dat voor een forse opgave om het groot-Rotterdamse gebied bereikbaar te houden. We zullen moeten werken met de én-én-én-aanpak: investeren in infrastructuur, investeren in goede alternatieven voor de auto en investeren in gedragsbeïnvloeding.

De Verkeersonderneming is een publiek-private samenwerking van gemeente Rotterdam en Metropoolregio Rotterdam Den Haag, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam, opgericht in 2008 en bedoeld om de bereikbaarheid en doorstroming in groot Rotterdam te verbeteren.

In deze Masterclass laat Roger Demkes, directeur van De Verkeersonderneming, aan de hand van vele praktijkvoorbeelden zien hoe slim gebruik van data tot spectaculaire oplossingen in doorstroming en bereikbaarheid kan zorgen. Op basis van onze ervaring durven we de stelling aan dat door slim delen van data en goed toepassen van data-analyse de doorstroming tot zo’n 20% kan worden verbeterd.

Smart Traffic, ontwikkeld door Sweco, zorgt ervoor dat de verkeerslichten zich automatisch aanpassen naar het actuele verkeersaanbod op de kruispunten. Hierdoor is de doorstroming altijd optimaal. Daarnaast biedt Smart Traffic de mogelijkheid om samen te werken met de vrachtwagens in het Havengebied. Als wij weten waar de vrachtwagens precies rijden en welke bestemming ze hebben, kunnen wij de vrachtwagens optimaal inplannen en zelfs prioriteit verlenen. Daarnaast kunnen ze een individueel snelheidsadvies krijgen. Hierdoor passeren de vrachtwagens de kruispunten efficiënter en bereiken daarmee sneller hun bestemming.

Smart Traffic maakt gebruik van eenvoudig te verkrijgen gegevens uit bestaande sensoren in de weg en vult dit aan met nieuwe bronnen zoals Floating Car Data. Door inzet van slimme technieken als een voorspellend verkeersmodel leidt Smart Traffic gedetailleerde informatie af over de actuele verkeerssituatie. Met deze informatie stuurt de software verkeerslichten aan.

Sandra Kamphuis, product manager bij Sweco zal tijdens de Masterclass Smart Traffic-toepassingen in het HIC presenteren.

Daarna is er uiteraard ruim gelegenheid voor vragen en dialoog.

Datum en tijdstip:
2018-10-11T16:00:00 2018-10-11T17:30:00
Locatie:
Deltalinqs
Adres:
Waalhaven Z.z. 19
3089 JH ROTTERDAM
Aanmeldperiode:
2018-01-01T00:00:00 2018-10-08T17:00:00