Energietransitie

Een slimme uitvoering van de energietransitie is van cruciaal belang voor de Rotterdamse industriële en logistieke havensector. Deltalinqs wil een toekomstbestendig bedrijfsleven in de Rotterdamse haven. De energietransitie is daar een onmisbaar onderdeel van. Binnen het Deltalinqs Climate Program werken we daarom aan business cases om van de energietransitie een kans te maken, delen we kennis en slechten we barrières op het gebied van financiering en wetgeving. De sleutelwoorden hierbij? Minder verbruiken, schoner en hernieuwbaar produceren.

In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal anderhalf tot twee graden Celsius. Dat betekent een CO2-reductie van 80-95% ten opzichte van het basisjaar 1990. In Rotterdam wordt ongeveer een vijfde van de Nederlandse CO2-uitstoot geproduceerd. Hier ligt dus een belangrijk deel van de Nederlandse bijdrage aan de klimaatdoelen.

Toekomstbestendig en bloeiend
Het Deltalinqs Climate Program verbindt bedrijven die hun energievoorziening en -gebruik willen verduurzamen. We doen dit in verschillende coalities. Hierin bundelen we de commerciële krachten van onze leden met die van overheden, netbeheerders en onderzoeksinstellingen. Met zeven zogeheten ‘Letters Of Cooperation’ hebben verschillende leden van het Deltalinqs Climate Program zich, binnen deze coalities, verplicht om in 2017 bepaalde activiteiten uit te voeren. Dat varieert van het beter benutten van industriële restwarmte tot het gebruik van CO2 als grondstof. Met als achterliggend doel: een duurzaam, toekomstbestendig en bloeiend bedrijfsleven.

Verduurzamingsthema’s
De zeven ‘Letters Of Cooperation’ kun je onderverdelen in drie thema’s. Op de korte termijn wil Deltalinqs Climate Program meer energie-efficiëntie bereiken, en op de langere termijn volledige verduurzaming van zowel energie als grondstoffen en circulariteit. En Deltalinqs Climate Program wil dat dat onze leden geld besparen of verdienen met deze activiteiten.

De thema’s zijn:

  • Duurzame energie voor transport en industrie
  • Energie efficiency terminals en industrie
  • Circulaire economie

Binnen deze thema’s werken de leden samen met Deltalinqs Climate Program aan heel concrete activiteiten, zoals energie-efficiency door betere infrastructuur en energie-uitwisseling, opslag en benutten van CO2 als grondstof en het toepassen van LNG en waterstof als brandstof. Daarnaast richten de deelnemers zich op flexibilisering van energiegebruik en elektrificatie ter vervanging van gas, toepassing van biobrandstoffen, bio-LNG en hernieuwbare waterstof, het stimuleren innovaties en hergebruik van reststromen, waaronder CO2. 

Standpunt Deltalinqs
Om de toekomst van de Rotterdamse industriële, logistieke en havensector te behouden is het nodig dat we de energietransitie samen vormgeven. Deltalinqs Climate Program speelt hierin een verbindende rol en behartigt de belangen van onze leden. Samen met bedrijven, kennisinstituten en overheden overleggen we over zaken als financiering en aanpassing van wetgeving.