Dertig procent besparen op de energierekening

Dertig procent besparen op de energierekening

De energietransitie zorgt voor steeds meer prijsverschillen in elektriciteit, veroorzaakt door schommelingen in vraag en aanbod (variatie in zon en wind). Door daarop flexibel in te spelen met hun productievolume, kunnen industriële bedrijven fors besparen op hun energienota. Tot zelfs wel dertig procent!

Deze besparingsmogelijkheden zijn op een rijtje gezet in het rapport ‘Industrial load follows supply’, dat is opgesteld in opdracht van netbeheerder Tennet. De vraag naar duurzame elektriciteit uit wind en zon gaat, ook volgens de industrie, sterk stijgen tussen nu en 2030. Op piekmomenten met een factor vier, is het vooruitzicht. Industriële processen zullen namelijk vergaand worden geëlektrificeerd. Het weersafhankelijke karakter van zonne- en windenergie gaat onherroepelijk pieken in het aanbod met zich meebrengen. Er komen perioden van grote overschotten (en dus lage prijzen) maar minder frequent ook perioden van tekorten (met hoge prijzen). Het is van belang om de investeringen in voldoende hernieuwbare opwek samen te laten gaan met de ontwikkeling van (flexibele) industriële vraag.

Flexibel meebewegen
De truc voor industriële bedrijven, zo stellen de onderzoekers, is om hun eigen vraag naar elektriciteit (in productieprocessen en warmtevoorziening) flexibel mee te laten bewegen met de hoge of lage marktprijzen van elektriciteit. Dit is niet alleen goed voor de winstgevendheid en concurrentiepositie van de industrie, het leidt ook tot lagere kosten voor de maatschappij in een energiesysteem met een sterk groeiende vraag naar zonne- en windenergie, laat Tennet weten.

Het volledige rapport is via deze link in te zien.