Circulaire economie krijgt vorm in de Rotterdamse haven

Circulaire economie krijgt vorm in de Rotterdamse haven

Chemische recycling van kunststoffen en afval omzetten in duurzame methanol: het gaat gebeuren in Rotterdam! Eind van het jaar start het bedrijf Xycle met de bouw van een fabriek voor plasticrecycling. En een ander bedrijf, Gidara Energy, kondigde recent een nieuwe installatie aan voor biobrandstof uit afval. Zo komt de circulaire economie een stap dichterbij.

Xycle start eind 2022 met de bouw van de eerste installatie voor plastic recycling in Rotterdam. Deze fabriek zal jaarlijks 20.000 ton aan niet-mechanisch recyclebaar plastic omzetten in hoogwaardige duurzame grondstof. De chemische industrie krijgt hiermee een verantwoorde alternatieve grondstof voor de productie van nieuwe kunststoffen.

Plastic afval
Xycle is een joint venture van NoWit, Patpert Teknow Systems en Vopak. Het bedrijf heeft 14 jaar gewerkt aan een techniek om op grote schaal niet mechanisch-recyclebaar plastic afval, door chemische recycling, om te zetten in secundaire grondstoffen van virgin kwaliteit (als ware het nieuwe grondstof). Daarbij wordt gemengd plastic verhit zonder dat er zuurstof bij komt. Het verbrandt dan niet, maar valt uiteen en kan weer ingezet worden als grondstof. De techniek van Xycle is inmiddels beproefd en bewezen. Deze installatie zet 20.000 ton plastic om in circa 20 miljoen liter vloeibare koolwaterstoffen (pyrolyse-olie).

Circulaire oplossing
Momenteel kan minder dan een kwart van al het plastic afval wereldwijd gerecycleerd worden. Dat betekent dat de rest van het plastic op de vuilnisbelt terecht komt, wordt verbrand of in het milieu wordt gedumpt. Xycle heeft een technologie ontwikkeld om plastic, dat moeilijk mechanisch te recyclen is, op een duurzame manier te verwerken. Zo heeft de (petro)chemische industrie minder fossiele grondstoffen meer nodig bij de productie van nieuwe kunststoffen. Daarbij is de Xycle-installatie self-supporting en draait op de brandstof die de machine zelf produceert. Door plastic op deze manier te recyclen zijn niet alleen minder nieuwe grondstoffen nodig, maar is ook de CO2 uitstoot significant lager dan wanneer gemengd kunststofafval verbrand wordt, zoals dat nu veelal gebeurt.

Afval wordt methanol
Het tweede nieuwe initiatief in het Rotterdamse havengebied  betreft een Advanced Methanol Rotterdam (AMR)-fabriek. Daarin gaat GIDARA Energy vanaf 2025 niet-recyclebaar afval omzetten in geavanceerde methanol. De hernieuwbare brandstof zal fossiele brandstoffen vervangen, wat een aanzienlijke CO2-besparing oplevert. Vorig jaar kondigde GIDARA Energy al eenzelfde fabriek in Amsterdam aan. De twee installaties zullen identiek zijn en gebruik maken van GIDARA's gepatenteerde HTW®-vergassingstechnologie (High-Temperature Winkler), waarmee niet-recyclebaar afval wordt omgezet in hernieuwbare brandstoffen. Deze technologie is al eerder commercieel toegepast in vier andere installaties voor de productie van syngas uit afval. De fabriek in Rotterdam zal jaarlijks ongeveer 90.000 ton hernieuwbare methanol produceren door de omzetting van 180.000 ton plaatselijk niet-recyclebaar afval dat momenteel wordt verbrand.

Hergebruik nevenstromen
Alle nevenstromen van het conversieproces in de AMR-fabriek zullen worden gebruikt: de CO2 zal worden afgevangen en naar kassen in de regio worden getransporteerd; de reststoffen zullen worden gebruikt voor de cementproductie; andere stromen zoals ammoniak en zouten zullen worden verkocht en gebruikt als grondstof voor andere industrieën en als strooizout, waardoor een circulair concept ontstaat.