Oplossingen industrie in de media

Oplossingen industrie in de media

Deltalinqs werkt hard aan een nóg breder draagvlak voor de oplossingen die de industrie aandraagt om de doelen van het Klimaatakkoord te behalen. Het Deltalinqs Climate Program werkte onlangs mee aan een themapublicatie in dagblad Trouw, met waterstof als een van de hoofdonderwerpen.

Ook verscheen er in het Algemeen Dagblad (AD) een bijlage over de transitie van Rotterdam, met medewerking van het Deltalinqs Climate Program. Deltalinqs-voorzitter Victor van der Chijs gaf op 27 mei eveneens een interview in het AD.

Het doel van de themapublicatie in dagblad Trouw was om inspirerende voorbeelden te geven van projecten op het gebied van de energietransitie in Nederland. Alice Krekt, programmadirecteur Deltalinqs Climate Program lichtte het H-vision-project toe, waarmee met bedrijven uit het havenindustriegebied wordt gewerkt aan waterstofoplossingen en CO2-reductie. Krekt hoopt dat het komende kabinet voortvarend aan de slag gaat, zodat bedrijven weten waar ze aan toe zijn en dat de benodigde infrastructuur op tijd kan worden aangelegd. "Het klimaatprobleem dendert op ons af. Voor bedrijven is het belangrijk om te weten waar ze aan toe zijn. Heldere wetgeving, maar ook duidelijkheid over subsidieverstrekking en niet te vergeten de energie-infrastructuur. Daarna kunnen we richting de uitvoering om de energietransitie te versnellen en de doelen van 2030 te realiseren."

Maatschappelijk belang
Van der Chijs zegt in het AD dat het ombouwen van de Nederlandse industrie om de klimaatdoelstellingen te halen de grootste operatie is sinds de Deltawerken. Het Porthos-project, waarvoor de overheid twee miljard euro vrijmaakte, speelt daarin een belangrijke rol. Met dit geld kan de industrie installaties en infrastructuur bouwen om broeikasgassen af te vangen en naar lege aardgasvelden onder de Noordzee te transporteren. Een investering van maatschappelijk belang, vindt Van der Chijs: "Als we de klimaattransitie hier goed regelen, wordt de Rotterdamse haven leidend en krijgt de samenleving er veel voor terug." Lees hier het volledige interview.

Publicaties
Trouw - Special Duurzaam leven
AD - Artikel Ombouwen van de haven grootste operatie sinds de Deltawerken
AD - Transitiebijlage Rotterdam