Onderwijs en arbeidsmarkt

Onderwijs en arbeidsmarkt

Cruciaal voor onze leden is dat zij altijd over voldoende goed opgeleide medewerkers kunnen beschikken. Vraag en aanbod moeten optimaal op elkaar (blijven) aansluiten, onderwijs en beroepspraktijk nauw op elkaar zijn afgestemd. Oók in een veranderende haven. Deltalinqs draagt op vele manieren uit dat werken in haven en industrie op alle niveaus een aantrekkelijk carrièreperspectief biedt.

Belangrijk is dat alle jongeren - van basisscholier tot HBO-student - kennismaken met de haven. Via het Educatief Informatiecentrum Mainport Rotterdam (in 1993 samen met het Havenbedrijf Rotterdam door Deltalinqs opgericht) leren jaarlijks circa 25.000 jongeren de haven kennen. Nog ieder jaar nemen de activiteiten en het aantal bezoeken toe. Ook voeren wij jaarlijks samen met het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam een arbeidsmarktverkenning uit. Op die manier houden wij constant een vinger aan de pols van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in haven en industrie.

Ontwikkeling tot kenniscentra

Met de verschillende onderwijsinstellingen onderhoudt Deltalinqs intensieve contacten. Samen met hen streven wij naar een specialisatie van MBO- en HBO-opleidingen. Mensen, middelen en kennis zijn zo optimaal inzetbaar. De opleidingsfaciliteiten op de Lloydpier ontwikkelen zich steeds meer tot een Kenniscentrum Maritiem / Logistiek, die in Brielle tot een Kenniscentrum Procestechniek en die bij de RDM in de Waalhaven tot een Kenniscentrum Maintenance.

Regionale samenwerking

Structureel kiezen nog te weinig jongeren voor een carrière in haven en industrie. Om dit op te lossen is een gezamenlijke aanpak van bedrijven en scholen noodzakelijk. Deltalinqs coördineert de regionale samenwerking tussen het bedrijfsleven, de STC Group, het Albeda College, het ROC Zadkine en de Hogeschool Rotterdam. Voor de opleidingen tot operator en onderhoudstechnicus gebeurt dit binnen het Procescollege en het Maintenance College. Streven is dat ieder jaar 500 jongeren bij het Proces en Maintenance College hun MBO-diploma halen. Deze afgestudeerden krijgen van het bedrijfsleven een carrièrestartgarantie. Meer informatie vindt u hier.

Milieu- en veiligheidstrainingen

Via het Deltalinqs Trainingen & Services bieden wij de bedrijven in het haven- en industriegebied een uitgebreid pakket aan milieu- en veiligheidstrainingen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met een externe partij. Alle informatie vindt u hier.

Meer informatie?

Cees Alderliesten

Beleidsadviseur Onderwijs en arbeidsmarkt
010 - 40 20 311
Deel deze pagina