Meer elektriciteit uit wind-op-zee nodig in Rotterdam

Meer elektriciteit uit wind-op-zee nodig in Rotterdam

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) moet meer ambitie tonen als het gaat om toevoer van elektriciteit uit wind-op-zee naar het Rotterdamse havengebied. Dat staat onder meer in de reactie van Deltalinqs op de zogeheten “Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau van het Programma Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee” (VAWOZ).

In Rotterdam bouwen we aan de nieuwe economie. Een belangrijk onderdeel daarvan is elektrificatie van processen in de logistiek en industrie die nu nog op fossiele energiebronnen draaien. Met meer elektrificatie geven we een belangrijke impuls aan de klimaatneutrale toekomst van het havengebied. Daarom hamert Deltalinqs op meer ambitie vanuit het Rijk als het gaat om de zogeheten ‘aanlanding’ van elektriciteit uit wind-op-zee. ‘Aanlanding’ betekent feitelijk: de plek waar de duurzaam opgewekte elektriciteit uit wind-op-zee aan land komt.

Erg matige ambitie
In het huidige Programma Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee (VAWOZ) staat dat er in Rotterdam maximaal twee aanlandingen van elk 2 Gigawatt aan land komen. Dat is te weinig, vindt Deltalinqs-voorzitter Victor van der Chijs: “Wij beoordelen dat als een erg matige ambitie. Extra duurzame energie is nodig voor snelle en verdere verduurzaming van bedrijvigheid in de haven. We hebben ook twijfels bij de technisch-economische haalbaarheid om een deel van de windenergie op zee al om te zetten naar waterstof. Dat is nog een reden om meer aanlandingen ten behoeve van Rotterdam te onderzoeken.”

Integrale aanpak
Van der Chijs noemt nog een belangrijk aandachtspunt: “Er is nu gezocht naar locaties vanuit de behoefte om aan te landen, terwijl er gekeken zou moeten worden naar de behoefte van het Rotterdamse cluster. Hoeveel elektriciteit hebben de bedrijven in de toekomst nodig? Hoeveel elektrolysers willen de bedrijven bouwen? Hoeveel waterstof vragen de bedrijven? Hoeveel batterijen zijn er nodig voor opslag van elektriciteit? En natuurlijk hoeveel ruimte is er nodig voor dit alles? Daarom hebben wij ook de mogelijkheid van landuitbreiding benadrukt.”

Schreeuwende vraag
“Er is nu, kortweg, te weinig duidelijkheid over duurzame energie en de planning ervan terwijl er nu al een schreeuwende vraag hiernaar is vanuit onze leden.” besluit Van der Chijs.

De complete reactie die Deltalinqs heeft ingediend is via deze link te downloaden.