Grote vraagtekens bij eventuele kerncentrales op de Maasvlakte

Grote vraagtekens bij eventuele kerncentrales op de Maasvlakte

Deltalinqs zet grote vraagtekens bij de mogelijke komst van kerncentrales op de Maasvlakte. Het ministerie van EZK heeft deze locatie namelijk in onderzoek als alternatief voor Borssele. In een officiële zienswijze hebben we het ministerie laten weten dat hieraan volgens ons een aantal flinke haken en ogen zitten.

Vanzelfsprekend juicht Deltalinqs het streven toe om in 2035 compleet over te gaan op CO2-neutrale elektriciteitsproductie. Voldoende, betrouwbare en betaalbare energie is belangrijk voor onze leden, waaronder een flink aantal grootverbruikers van energie. De vraag is wel of de bouw van een of twee nieuwe kerncentrales op de Maasvlakte een slim plan is. Victor van der Chijs, voorzitter Deltalinqs zegt hierover: “Op dit moment lijkt de combinatie van windenergie van zee in combinatie met grootschalige omzetting in groene waterstof (voor energieopslag én als grondstof) de meest interessant optie. Bovendien zijn haventerreinen waar je met grote zeeschepen kunt afmeren zeer schaars. Dat maakt dat wij vraagtekens stellen bij de Rotterdamse haven als locatie om grote kerncentrales neer te zetten.”

Draagvlak?
Daarnaast maakt Deltalinqs zich zorgen om de omgevingsveiligheid, de benodigde stikstofruimte, de bereikbaarheid van het gebied tijdens de bouw van de kerncentrales en langjarige huisvesting van de mensen die deze centrales moeten gaan bouwen. Van der Chijs: “Alle bedrijven en initiatieven in de Rotterdamse haven lopen nu al aan tegen beperkingen op al deze gebieden. De bouw van een kerncentrale vergroot de druk voor de zittende bedrijven en de omgeving.”

Belangen leden voorop
De complete zienswijze die wij hebben ingediend is via deze link te downloaden. “Met deze zienswijze zetten wij de belangen van onze leden voorop. Op zijn minst willen we worden betrokken bij de komende verkenningsfase.” besluit Van der Chijs.