Terugblik masterclass ‘Assetmanagement: een oplossing voor het personeelstekort?'

Terugblik masterclass ‘Assetmanagement: een oplossing voor het personeelstekort?'

Het groeiende tekort aan technisch personeel baart zorgen bij de bedrijven in de industrie. Deltalings en IES Assetmanagement organiseerden daarom op donderdag 5 september de masterclass ‘Assetmanagement: een oplossing voor het personeelstekort?'

De masterclass bracht maintenance managers, operations managers en plant managers bij elkaar om samen met assetmanagement professional Randolph Smit van IES Asset Management uitgebreid op dit onderwerp in te gaan. Allereerst werd de theorie ingedoken: wat is assetmanagement, wat zegt de theorie van assetmanagement over de organisatie en het managen van de organisatie? Vervolgens werden de deelnemers gevraagd om hun problemen specifiek te maken. De problemen die onder meer naar voren kwamen waren:

  • 'Mensen krijgen is geen probleem, maar goede mensen krijgen is wel een probleem.'
  • 'Goede mensen behouden is een uitdaging, Shell en Esso betalen beter, dus als men hier is uitgekeken gaat men daarnaartoe.'
  • 'Jonge operators die net van school af komen durven nu al meer geld te vragen dan een HBO-er of TU-er met een aantal jaren werkervaring, dat klopt niet.'
  • 'We proberen meer te doen met minder mensen door te automatiseren, maar het betrouwbaar opleveren van deze oplossingen is steeds weer een uitdaging.'

Om de problemen tegen te gaan en dus een antwoord te geven op de hoofdvraag van de masterclass werden de deelnemers uitgedaagd om de handvatten vanuit assetmanagement toe te passen. De deelnemers kregen de volgende vragen voorgeschoteld: 

  • Hoe ziet het toepassen van de theorie eruit op jouw situatie: hoe helder zijn de (assetmanagement-) doelstellingen van jouw organisatie/afdeling?
  • Hoe ziet de relatie eruit tussen de doelstellingen en jouw organisatiestructuur en competenties (zijn deze in lijn met elkaar)?

Vervolgens werden kennis en ervaring met elkaar gedeeld door samen te sparren over de vervolgstappen. Aan het einde van de masterclass kregen we veel enthousiaste reacties van deelnemers, waaronder: “Ik wist niet dat assetmanagement zoveel omvattend was.” en “Ik ga vol nieuwe ideeën naar huis!”

Als gevolg van deze masterclass is IES Asset Management uitgenodigd om een inleiding te verzorgen tijdens de contractorbijeenkomst van Deltalinqs. Het doel van de inleiding is om deelnemers na te laten denken over de verschillende samenwerkingsvormen tussen service providers en asset owners en vervolgens met elkaar de discussie aan te gaan.

Al met al was het een leerzame en inspirerende masterclass! Deltalinqs en IES Asset Management willen dan ook alle deelnemers hiervoor bedanken. 

Benieuwd naar de presentatie of deze nog een keer bekijken? Klik hier!