Brochure Introductie Omgevingswet Vergunning in de haven om bedrijven voor te bereiden

Brochure Introductie Omgevingswet Vergunning in de haven om bedrijven voor te bereiden

Om bedrijven uit het havengebied zo goed mogelijk voor te bereiden op het werken met de Omgevingswet hebben Deltalinqs, het Havenbedrijf Rotterdam, de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, GGD, DCMR en het Ministerie van Binnenlandse Zaken de brochure ‘Introductie Omgevingswet Vergunningverlening in de haven’ opgesteld.

Deze brochure bevat informatie over zowel nieuwe onderwerpen alsook over onderwerpen die anders worden geregeld onder de Omgevingswet die op 1 januari 2023 in werking treedt. De vernieuwing van het stelsel van het omgevingsrecht brengt wijzigingen met zich mee voor zowel de aanvrager als voor overheden. Te denken valt aan de bedrijfsbrandweeraanwijzing, het onderwerp gezondheid en veranderingen binnen het vergunningenproces. 

De betrokken organisaties hopen bedrijven op deze manier te helpen met het nadenken over de uitvoering van hun huidige en nieuwe activiteiten onder de Omgevingswet, zodat bedrijven goed voorbereid zijn op de invoering hiervan. Ook willen de organisaties de dialoog over de overgang naar de Omgevingswet in stand houden om zo de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

De brochure loopt vooruit op de 'Wegwijzer' die later dit jaar wordt uitgebracht. In de komende wegwijzer wordt op heel praktische en concrete wijze beschreven hoe bijvoorbeeld het proces van een vergunningaanvraag onder de Omgevingswet verloopt. Deltalinqs gaat er vanuit dat haar leden hier goed gebruik van kunnen maken. Uiteindelijk is iedereen, overheid en bedrijfsleven, gebaat bij een voorspoedig verloop van de vergunningaanvraag zodat de duurzame ontwikkelingen in de haven en industrie geen onnodige vertraging oplopen.