Omgevingsvisie Rotterdam ter inzage

Omgevingsvisie Rotterdam ter inzage

De omgevingsvisie is een verplicht onderdeel van de nieuwe Omgevingswet. De omgevingsvisie is een integrale langetermijnvisie van de fysieke leefomgeving en beschrijft hoe de stad, de provincie of het land er in de toekomst uit gaan zien.

Alle Nederlandse gemeenten en provincies moeten in 2024 een omgevingsvisie hebben vastgesteld. Voor de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) is dit al gebeurd. Op dit moment liggen de omgevingsvisies van de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland ter inzage.

Rotterdam ‘De veranderstad. Werken aan een wereldstad voor iedereen’
Rotterdam staat voor een grote uitdaging: de stad groeit en de ruimte binnen de stadsgrenzen is schaars. De bevolking neemt toe, bedrijven willen zich hier vestigen en verschillende transities vragen om ruimte op en in de grond, lucht, water en tijd. Rotterdam krijgt te maken met grote opgaven: de trek naar de stad, de mobiliteitstransitie, klimaatverandering, de energietransitie, circulariteit, de digitale transitie, de netwerksamenleving en de vergrijzing. Daar moet Rotterdam op voorbereid zijn. Hoe zien de stad en de haven van de toekomst eruit?

De ontwerp omgevingsvisie en de Rotterdamse OmgevingsEffectRapportage (ROER) liggen t/m vrijdag 10 september 2021 ter inzage voor alle Rotterdammers en geïnteresseerden. De documenten zijn te downloaden via www.rotterdam.nl/omgevingsvisie of www.ruimtelijkeplannen.nl

Herziening omgevingsbeleid provincie Zuid-Holland
Het Ontwerp van de Herziening 2021 van het Omgevingsbeleid Zuid-Holland ligt t/m 8 september ter inzage. Deze herziening betreft een meer technische gedeeltelijke wijziging Omgevingsvisie Zuid-Holland, Omgevingsverordening Zuid-Holland en Omgevingsprogramma Zuid-Holland.

NOVI-gebied Rotterdam
Het NOVI-gebied Rotterdam (transitie van de Rotterdamse haven) is in de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) benoemd tot een van de acht voorlopige NOVI-gebieden. Dit zijn gebieden waarin het Rijk samen met de regio wil werken aan grote integrale opgaven/transities van nationaal belang. De Rotterdamse haven is als voorlopig NOVI-gebied aangewezen door de 3 opgaven die dit gebied en de regio heeft om (1) een economische transitie naar een niet-fossiele, duurzame, circulaire haven met behoud van de internationale concurrentiepositie te realiseren, (2) de sociale transitie die daarvoor nodig is en (3) de ontwikkeling van de leefomgeving tot een attractieve regio.

Zienswijzen en input leden gevraagd
Deltalinqs geeft haar reactie op de visies via een zienswijze. Ook de omgevingsvisies van de omliggende gemeenten houden we in de gaten. Input van onze leden is daarbij van harte welkom en wordt meegenomen bij het schrijven van de zienswijzen. Wij ontvangen uw reactie graag uiterlijk 31 augustus via Carla Jong (contactgevens aan de rechterzijde).