DeltaPORT Donatiefonds zorgt voor muziek in ziekenhuizen

DeltaPORT Donatiefonds zorgt voor muziek in ziekenhuizen

Een collectief van professionele cellisten speelt de komende 2 jaar met financiële steun van het DeltaPORT Donatiefonds in 3 ziekenhuizen en 2 verzorgingstehuizen in Rotterdam en omgeving. In ruim 6.000 ziekenhuiskamers en in bijna 400 huiskamers van verzorgingstehuizen worden zo bijna 45.000 mensen getrakteerd op een celloconcert.

De concerten zijn een initiatief van de Stichting Muziek aan Bed, die de cellisten laat optreden voor kinderen, volwassenen en mensen met dementie. Er is een speciaal concert ontwikkeld waarbij twee cellisten duetten op één cello spelen en de nadruk ligt op het leven en niet op het ziek zijn.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat muziek een grote impact heeft op sociaal en emotioneel vlak. Zo kent het Erasmus MC het Muziek als Medicijn Fonds, waarin onderzoekers muziek als innovatieve behandeling een plek willen geven in de gezondheidszorg. De concerten van Muziek aan Bed starten eind 2021 tot en met november 2023.

Overige regionale donaties
Ook is een donatie toegekend aan de Rotterdamse Stichting Geschiedenislab voor de productie van een podcast over de geschiedenis van de Kaapverdiaanse gemeenschap in Rotterdam. De podcast moet ook een bijdrage worden aan de geschiedschrijving van de stad.

Het Nationaal Ouderenfonds krijgt een donatie voor twee Rotterdamse projecten: OldStars Sport en De Derde Helft. Het eerste project is bedoeld om ouderen sociaal actief en in beweging te houden met aangepaste spelvormen. Het tweede project richt zich op het realiseren van een vriendelijke ouderenomgeving bij bestaande sportverenigingen als versterking van de sociaal actieve leefwereld van ouderen.

Het DeltaPORT Donatiefonds heeft ook financiële steun toegezegd aan de Stichting Rotterdam Events als bijdrage voor de organisatiekosten van de Sinterklaasintocht van dit jaar. De donatie is speciaal bedoeld voor het betrekken van de kinderen in het Sophia Kinderziekenhuis bij de intocht.

Een donatie is toegezegd aan de Stichting Muziek Zonder Grenzen die met haar blazerskwartet The Lovebells een Rotterdams vervolg op hun concertreeks in de Zuid-Hollandse verzorgingstehuizen gaat geven. Het kwartet speelt arrangementen van ‘vrolijke en herkenbare’ liedjes. Na afloop van de concerten worden cd’s uitgedeeld.

De Stichting Afro Vibes ontvangt een donatie voor het Rotterdamse programma van haar multidisciplinair festival, dat binnen een centraal thema hoogwaardige Afrikaanse (podium)kunst toont aan een steeds breder wordend cultureel-divers Nederlands publiek.

Donaties lokale adviescommissies
De lokale adviescommissies van het DeltaPORT Donatiefonds hebben recent donaties toegekend aan onder meer de Stichting Welzijn Albrandswaard voor het huttenbouwen, de Stichting Historisch Delfshaven voor het plaatsen van een gedenksteen over de goede werken van de vroegere burgemeester Citters, korfbalvereniging Capproen in Hellevoetsluis, de organisatie Roodkapjes in Hoek van Holland voor een uitje voor mantelzorgers, bouwspeeltuin Hoogvliet, de Lichtjesavond in Pernis, ruitervereniging Rozenburg voor de aanschaf van een strokar en de kinderboerderij in Spijkenisse voor de aanschaf van educatief materiaal.

Over het DeltaPORT Donatiefonds
Met het DeltaPORT Donatiefonds tonen bedrijven in het Rotterdamse haven- en industriegebied en het Havenbedrijf Rotterdam hun maatschappelijke betrokkenheid. Het fonds verstrekt geldelijke bijdragen aan instellingen zonder winstoogmerk die actief zijn op het gebied van welzijn, cultuur, sport en recreatie in de directe omgeving van het Rotterdamse haven- en industriegebied.