Facetbestemmingsplan ‘Geluid haven’

Facetbestemmingsplan ‘Geluid haven’

Het college van burgemeester en wethouders heeft het voornemen om een facetbestemmingsplan geluid op te stellen voor het haven- en industriegebied van Rotterdam. De Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) Facetbestemmingsplan Geluid havengebied Rotterdam is vrijgegeven voor terinzagelegging.

Facetbestemmingsplan ‘Geluid haven’
In dit facetbestemmingsplan wordt de geluidruimte voor het haven- en industriegebied van Rotterdam verkaveld; er wordt geluidruimte toegekend per kavel in het gebied. Met als streven dat hierdoor de bestaande geluidruimte binnen het havengebied efficiënter kan worden beheerd. In het facetbestemmingsplan worden actuele inzichten over het geluidruimtebeheer, die voortvloeien uit het Programma Actualisatie Geluidmanagement, vastgelegd en wordt geanticipeerd op de Omgevingswet. Het facetbestemmingsplan zorgt voor duidelijkheid over ontwikkelingsmogelijkheden voor activiteiten binnen het HIC en voor de woningbouwopgave in de omliggende gemeenten. Het facetbestemmingsplan ‘Geluid haven’ wordt opgesteld voor de bestemmingsplangebieden Maasvlakte 1 en 2, Europoort en Landtong, Botlek-Vondelingenplaat en Waalhaven en Eemhaven.

Programma actualisatie geluidmanagement laat knelpunten zien
Het programma behelst nauwgezet onderzoek van meerdere aspecten van het geluidmanagementsysteem, op technisch, organisatorisch en juridisch gebied. Een belangrijk onderdeel hiervan betreft het actualiseren van geluidsmodellen en het verwerken van inzichten uit recente jurisprudentie en (nieuwe) wet- en regelgeving. Dit kan onder andere inhouden dat afgemeerde schepen vaker als geluidsbronnen meegenomen zullen worden bij geluidsberekeningen. Er wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat het programma zal laten zien dat op sommige locaties in het havengebied de actuele beschikbare geluidruimte schaars of ontoereikend is om te voorzien in beoogd gebruik van gronden overeenkomstig de vigerende bestemmingsplannen. Dat zou kunnen betekenen dat bij het beoogde gebruik van de gronden, de grenswaarden op grond van de Wet geluidhinder worden overschreden en er dus knelpunten (zijn) ontstaan.

De resultaten van het programma worden in het eerste kwartaal van 2020 verwacht en zullen, na de benodigde besluitvorming over de consequenties voor het geluidmanagement, worden betrokken bij het MER en de voorbereiding van het facetbestemmingsplan geluid.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage
Ter voorbereiding van het facetbestemmingsplan wordt een procedure voor een milieueffectrapportage (m.e.r.) doorlopen. Dat betekent dat een milieueffectrapport (MER) wordt opgesteld. Het MER bevat de milieu-informatie die nodig is om een besluit te nemen over het facetbestemmingsplan. De Notitie Reikwijdte en Detailniveau is bedoeld om een ieder te informeren over de aanpak van het MER en vormt het vertrekpunt voor de m.e.r.-procedure. In de notitie wordt beschreven wat de bedoeling is van het facetbestemmingsplan en op welke manier de milieueffecten daarvan worden onderzocht.

Burgemeester en wethouders van Rotterdam hebben bekendgemaakt dat met ingang van vrijdag 20 maart 2020 gedurende een periode van zes weken (dus tot en met donderdag 30 april 2020) de Notitie Reikwijdte en Detailniveau t.b.v. facetbestemmingsplan ‘Geluid haven’ ter inzage ligt. Gedurende bovengenoemde termijn kan een ieder over de Notitie Reikwijdte en Detailniveau schriftelijk gemotiveerde zienswijzen kenbaar maken aan de gemeenteraad, door tussenkomst van de directeur van de DCMR Milieudienst Rijnmond, Postbus 843, 3100 AV Schiedam of info@dcmr.nl.

Deltalinqs Commissie Geluid en RO
Vanuit Deltalinqs wordt een zienswijze opgesteld. Deze wordt online met de leden in de Commissie Geluid en RO van 21 april 2020 besproken. Bent u niet lid van deze commissie en wilt u wel op de hoogte blijven, dan kunt u dat melden bij Carla Jong.

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau kan tevens worden ingezien op www.overheid.nl.