Klaar voor waterstof als nieuwe veilige energiedrager

Klaar voor waterstof als nieuwe veilige energiedrager

De komst van waterstof als alledaagse brandstof en logische opvolger van bijvoorbeeld kolen, aardolie en aardgas, betekent wennen aan iets nieuws en onbekends. Dat roept vragen op over veiligheid. Het Waterstof Veiligheid Innovatie Programma (WVIP), onderdeel van het H2Platform, werkt aan het onderzoeken en beheersen van alle veiligheidsaspecten van waterstof.

Op die manier wil het WVIP ervoor zorgen dat waterstof op een veilige en positieve manier een plek krijgt in de Nederlandse samenleving. Daarbij kijkt het WVIP nadrukkelijk naar eerdere ervaringen van werken met waterstof in de industrie. Daar is waterstof immers al jarenlang gemeengoed. Maar ook de industrie zelf kan haar voordeel doen met de hier opgedane kennis. Zo ontwikkelt het WVIP een risicomatrix, inventariseren ze hiaten in wet- en regelgeving en zijn er verschillende werkgroepen die zich bezighouden met beheersing van de risico’s van het werken met waterstof.

Duidelijke regels
Het WVIP is opgezet vanuit het H2Platform samen met TKI Gas, industriële partijen en de Ministeries van Economische Zaken en Klimaat én Infrastructuur en Waterstaat. De bedoeling is ervoor te zorgen dat er duidelijke regels, voorschriften en handleidingen komen voor het klein- en grootschalig toepassen van waterstof in de samenleving. Ook het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), kennisinstituten, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en diverse regionale en lokale overheidsinstanties – zoals de veiligheidsregio’s en omgevingsdiensten – zijn betrokken. Programmadirecteur Deltalinqs Climate Program Alice Krekt is bestuurslid van het WVIP.

Meer weten?
Meer informatie over het WVIP, de thema’s en werkgroepen is te vinden op https://opwegmetwaterstof.nl/ons-werk-rond-veiligheid-wvip/.