Rotterdam ‘Port of the Year’ voor zeevarenden

Rotterdam ‘Port of the Year’ voor zeevarenden

Op 23 april jongstleden is bij de ILO in Geneve, door directeur-generaal Guy Ryder, Rotterdam uitgeroepen tot 'Port of the Year 2018'. Rotterdam kreeg de prijs voor de inspanningen om een gastvrije haven voor zeevarenden te zijn, niet alleen voor cargo's.

De Maritime Labour Convention, sinds enkele jaren van kracht, regelt de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden voor zeevarenden wereldwijd en doet tevens een oproep om goede walvoorzieningen in havens te bieden; een havenbezoek is voor een zeevarende de gelegenheid om contact met familie en vrienden op te nemen, even een afwisseling te krijgen van de routine op zee, mensen te treffen en medische zorg te krijgen.

De prijs is te danken aan de oprichting van de Rotterdam Port Welfare Committee drie jaar geleden, een samenwerking tussen Deltalinqs, stichting De Beer en Havenbedrijf. De RPWC staat onder voorzitterschap van havenmeester René de Vries. Naast een fonds voor projecten en activiteiten voor zeevarenden heeft de RPWC de afgelopen jaren een grote impuls gegeven aan tientallen vrijwilligers uit Rotterdam en omstreken; zij bezoeken schepen, nemen mobiele wifirouters mee aan boord, bieden transport naar de zeemanshuizen en bemannen deze zeemanshuizen. RPWC heeft ook zorg gedragen voor een mobiele wifi cabine in de Botlek en heeft financieel ondersteund bij het opstarten van een nieuw zeemanshuis in Oostvoorne dat kort geleden maar liefst zijn 4000ste bezoeker had.