Agenda

LEVI-dag

Op woensdag 21 november 2018 organiseert Deltalinqs de LEVI-dag die in het teken staat van o.a. de risico-regelreflex. Ook worden handvatten gegeven over hoe je nu eigenlijk het beste kan leren van incidenten.

Met deze dag wil Deltalinqs het thema leren van incidenten opnieuw onder de aandacht brengen bij het management en de specialisten van onze leden in het havengebied van Rotterdam, opdrachtgevers en opdrachtnemers.

Het beeld dat beleidsmakers en toezichthouders hebben van de industrie is dat zij ook slecht leert van incidenten. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Delen van informatie is al niet altijd eenvoudig, maar als we dan delen, wat is het effect en wat doen we dan precies met die informatie? Hoe leren we als individu, als bedrijf als sector en hoe blijven die lessen ook in het collectieve geheugen?

Doel van de ochtend is om met elkaar te debatteren hoe we het beste kunnen leren van incidenten zonder dat we alleen maar meer regels voor elkaar verzinnen. Zo willen we bewustzijn creëren op het gebied van incidenten, het voorkomen ervan en de risico-regelreflex.

Prof. dr. Ira Helsloot (hoogleraar Besturen en Veiligheid aan de Radboud Universiteit) heeft in opdracht van VOMI en SSVV een rapport geschreven, dat ook het doel dient om de discussie te starten over de risico-regelreflex. Tevens is hij betrokken bij de Safety Deal binnen Veiligheid Voorop om onderzoek te doen naar het leren van incidenten. Tijdens deze ochtend gaan we over beide, sterk aan elkaar gerelateerde onderwerpen, met elkaar in debat over hoe we dat leren nu het beste kunnen invullen en met elkaar kunnen bespreken wat nodig is om de impasse te doorbreken.

De thema’s waarbinnen verschillende vormen van leren van incidenten aan de orde komen zijn:
- Risico-regelreflex, het doorschieten in allerhande goed bedoelde verbeteringen die soms uiteindelijk contraproductief blijken te zijn.
- Leren van Incidenten, makkelijk gezegd, maar in de praktijk erg weerbarstig. Hoe leer je eigenlijk?
- De focus op papieren veiligheid helpt ons niet vooruit.

Als dagvoorzitter zal Thijs Blom (journalist, bekend van o.a. TV Rijnmond en de Deltalinqs Mediatraining) u meenemen door een inspirerend programma waarin de vele facetten van leren van incidenten aan bod komen.

Kosten
Er zijn voor deelnemers die werkzaam zijn bij de leden van Deltalinqs geen kosten verbonden.

Doelgroep
Leidinggevenden, zoals site-, plant-, operations-, maintenance-, engineering- en HSEQ-managers.         

Let op
In verband met een beperkt aantal plaatsen kunnen maximaal 2 personen per bedrijf deelnemen.

Datum en tijdstip:
2018-11-21T09:00:00 2018-11-21T12:30:00
Locatie:
Hotel ARA
Adres:
Veerweg 10
Zwijndrecht
Aanmeldperiode:
2018-10-17T16:00:00 2018-11-20T12:00:00