Nieuwe technologieën zullen worden getest in het Fieldlab Industrial Electrification

Nieuwe technologieën zullen worden getest in het Fieldlab Industrial Electrification

Wat hebben afvalscheidings- en elektrolysetechnologie met elkaar gemeen? Beide technologieën zijn van belang voor de energie- en grondstoffentransitie en zullen beide worden getest in het Fieldlab Industrial Electrification.

Bovendien hebben twee projecten op dit gebied onlangs allebei een voucher bemachtigd in de derde ronde van het innovatieprogramma Energie & Klimaat.

Binnen het thema circulaire industrie is gekozen voor een project van DOPS Recycling Technologies dat met een nieuwe industriële afvalscheidingstechnologie komt. Voor dit project wordt in het Fieldlab Industrial Electrification een laboratoriumoven gebouwd waarmee de thermochemische omzettingstechnologie op grotere schaal gevalideerd kan worden. De impact van dit project kan enorm zijn. In Nederland wordt nog heel veel – deels problematisch – afval verbrand of gestort. Met de nieuwe technologie kunnen vaste bestanddelen in afval als grondstof herwonnen worden. Daarnaast kan, afhankelijk van inputmateriaal en proceskeuzes, meer of minder gestuurd worden op syngasproductie, koolstofafscheiding of energieopwekking.

Elektrolyse
Binnen het thema elektrificatie van de industrie is gekozen voor VSPARTICLE. Zij hebben een baanbrekend nieuw productieproces ontwikkeld voor elektrolyse-membranen en willen dit proces optimaliseren. Elektrolyse is de meest gebruikte manier om groene waterstof te maken. Hierbij worden elektrokatalytische membranen ingezet om water te splitsen in waterstof en zuurstof. De membranen bestaan uit nanodeeltjes op folie. De nanoprinter van VSPARTICLE moet het vervaardigen van nanodeeltjes schoner, goedkoper en vele malen sneller maken.

Duurzame innovatie
Het Energie & Klimaat innovatieprogramma helpt bedrijven uit de regio Zuid-Holland om duurzame innovatie te realiseren. Dit doen zij onder andere door ondernemers te ondersteunen bij het testen van hun innovatie in een voor hen relevante testomgeving, zoals het Fieldlab Industrial Electrification (FLIE).

Het FLIE is een gezamenlijk initiatief van Deltalinqs, Havenbedrijf Rotterdam, InnovationQuarter, FME en TNO en wordt in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland vormgegeven. Het Innovatieprogramma Energie & Klimaat is een initiatief van de provincie Zuid-Holland, MRDH, TNO en InnovationQuarter.