Nieuwe subsidieregelingen verduurzaming industrie geopend

Nieuwe subsidieregelingen verduurzaming industrie geopend

Voor de verduurzaming van de Nederlandse industrie zijn in allerlei projectfasen verschillende subsidieregelingen beschikbaar. In juni zijn er twee regelingen opengesteld. Binnen de bestaande DEI+ is er een speciale nieuwe themasubsidie ‘Waterstof en groene chemie’ bijgekomen en de eerder gesloten regeling VEKI, voor concrete CO2-besparingsprojecten, is nu weer opengegaan.

Daarnaast zijn er verschillende andere interessante regelingen beschikbaar. In dit artikel zetten we er een paar op een rij.

De DEI+ bestond al langer. Dit is de Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie en richt zich op pilot- en demonstratieprojecten die bijdragen aan CO2-reductie. "Maar nu is er een nieuwe loot aan de stam", vertelt Maxim Snippe, senior adviseur Programma Verduurzaming Industrie bij de RVO, "en dat is de DEI+ Waterstof en groene chemie. Deze regeling richt zich op pilot- en demonstratieprojecten die bijdragen aan snellere toepassing of het goedkoper maken van waterelektrolysetechnologie, waterstofproductie uit biomassa, elektrochemie en transport, opslag en eindtoepassingen van waterstof. Het kabinet heeft in 2021 aangekondigd via het Nationaal Groeifonds te willen investeren in de ontwikkeling van de groene waterstofeconomie in Nederland. Met deze nieuwe categorie binnen de DEI+-regeling speelt het kabinet in op de vraag vanuit de industrie om groene waterstofprojecten te ondersteunen. Er zijn namelijk steeds meer bedrijven die aan de slag willen met waterstof en groene chemie."

VEKI en SDE++
Eind juni ging tevens de regeling VEKI (Versnelde Klimaatinvestering Industrie) open. Dit is een investeringsregeling voor concrete en bewezen CO2-besparende maatregelen. Hiermee is een subsidie van maximaal 15 miljoen euro per project te ontvangen.

Daarnaast is Fase 1 van de SDE++ 2022 op 28 juni opengegaan. Het budget van de SDE++ 2022 bedraagt 13 miljard euro. Met deze regeling kunnen bedrijven een subsidie krijgen op de operationele exploitatiekosten van duurzaamheidsinvesteringen. "Die is bedoeld om de onrendabele top weg te nemen die kan ontstaan wanneer bedrijven grootschalig duurzame (hernieuwbare) energie willen produceren of CO2-reducerende technieken willen toepassen", licht Maxim toe.

Meer regelingen
"Het is goed om te beseffen dat dit niet alle regelingen zijn die RVO uitvoert voor verduurzaming van de industrie", zegt Maxim. "Zo zijn er ook doorlopende maatregelen zoals MIA/VAMIL en de EIA, dat zijn fiscale instrumenten waarmee bedrijven hun duurzame investeringen fiscaal aantrekkelijker kunnen maken. En er zijn ook Europese regelingen en fondsen, zoals het Innovation Fund. Als RVO zijn we daarvan goed op de hoogte. Dus ook bij de aanvraag van deze Europese instrumenten kunnen we bedrijven ondersteunen. Ook komen er nog nieuwe regelingen bij. Zo is aanvullend op de SDE++ de NIKI in ontwikkeling, dat is de Nationale Investeringsregeling Klimaatprojecten Industrie. Opzet is dat deze regeling de aanloopjaren ondersteunt van omvangrijke, duurzame investeringen waarmee innovatieve technieken grootschalig uitgerold worden in de industrie."

Een-op-eengesprek
"Om goed in beeld te krijgen welke regelingen relevant zijn voor een (potentieel) project werkt een een-op-een verkennend gesprek tussen mij of mijn collega’s en een bedrijf het beste. Bedrijven kunnen mij en/of mijn collega Sander Peeters dan ook altijd benaderen voor zo’n gesprek", besluit Maxim. Maxim en Peter zijn te bereiken via: Maxim.Snippe@rvo.nl of  sander.peeters@rvo.nl.

Een handig overzicht van subsidieregelingen voor CO2-reductie in de industrie is terug te vinden op de website van de RVO.